Secțiune susținută de

15 august, zi liberă pentru salariați. Cine e obligat să meargă, totuși, la serviciu?

Portal HR \ HR Pedia \ 15 august, zi liberă pentru salariați. Cine e obligat să meargă, totuși, la serviciu?

Deși 15 august este sărbătoare legală în Codul muncii, adică zi în care nu se lucrează, există câteva categorii de angajați care nu se pot bucura de liber în această zi, ei fiind nevoiți să se prezinte la serviciu.

Miercuri, 15 august este una dintre cele 12 sărbători legale de care au parte angajații români, potrivit Codului muncii. Angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.Totuși,există și categorii de salariați care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligați să le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității”. De asemenea, și angajații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală. Codul muncii prevede că pentru aceste categorii de salariați se stabilesc, prin Hotărâre de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel încât populația să dispună de asistență medicală și de alimentele de strictă necesitate.Compensații pentru cei care merg la serviciu pe 15 august

Chiar dacă sunt nevoiți să fie prezenți la serviciu în ziua de 15 august, salariații care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității” au dreptul, conform legislației muncii, să își ia o zi liberă în următoarele 30 de zile. Practic, până pe 14 septembrie, cei care au lucrat pe 15 august pot solicita angajatorului o zi liberă.

Compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile se acordă și angajaților din unitățile sanitare și cele de alimentație publică care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală.

Codul muncii mai prevede că, pentru celelalte cazuri în care nu se acorda zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate„, salariații trebuie să beneficieze de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Ce alte sărbători mai avem în Codul muncii?

În momentul de față, angajații români beneficiază, conform legislației, de 12 sărbători legale în care nu se lucrează. Cea mai nouă dintre acestea este 30 noiembrie – Ziua Sfantului Andrei, care va fi liberă pentru prima dată chiar în acest an.

Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • prima și a doua zi de Paști;
  • 1 mai;
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august;
  • Ziua Sfântului Andrei – 30 noiembrie;
  • 1 decembrie;
  • prima și a doua zi de Craciun – 25 și 26 decembrie.

Din cele 12 zile de sărbătoare ale anului 2012, doar opt sunt zile din timpul săptămânii, restul fiind în zile de week-end, când salariații care lucrează de luni până vineri sunt oricum liberi.

Situația din 2012 este, totuși, mai bună decât cea din 2011. Anul trecut, doar 5 au fost zile din timpul săptămânii, și anume: a doua zi de Paști (25 aprilie – luni), a doua zi de Rusalii (13 iunie – luni), Adormirea Maicii Domnului (15 august – luni), a doua zi de Crăciun (26 decembrie – luni). Anul trecut am avut și cu o zi liberă mai puțin, ziua de 30 noiembrie nefiind încă liberă la acea vreme.

Articol de Roxana Neagu, preluat de pe www.avocatnet.ro.
Data articol: august 15, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam