Secțiune susținută de

3 cărți de citit la final de vară

Portal HR \ HR Pedia \ 3 cărți de citit la final de vară

Nu știu alții cum sunt, dar eu și acum îmi mai aduc aminte de planurile pe care mi le-am făcut la începutul verii cu privire la cărțile pe care vreau să le citesc, locurile pe care vreau să le vizitez, obiceiurile proaste la care vreau să renunț și cele bune pe care vreau să le transform în obișnuință. Ca în fiecare an însă, vara și timpul mi-au jucat feste și m-au adus în prag de toamnă cu mult prea puține „reinventări de sine” bifate decât m-aș fi așteptat.

Pentru cei care simt că ar fi putut face mai mult în sfera dezvoltării personale în vara care se încheie, dar și pentru cei care abia acum își pun problema cum să mai iasă din rutina zilnică, recomand azi câteva din ultimele apariții de la Publica, una din editurile care mă provoacă mereu să gândesc în afara cutiei.

Irezistibil,Dependența de tehnologie și afacerile din spatele ei de Adam Alter

În această carte revoluționară, Adam Alter urmărește ascensiunea dependenței comportamentale și explică motivele pentru care multe dintre produsele contemporane sunt irezistibile. Chiar dacă aceste produse miraculoase elimină distanțele care îi separă pe oameni, magnetismul lor extraordinar și, uneori, nociv nu este întâmplător.

Companiile care proiectează aceste produse le ajustează de-a lungul timpului, până devine aproape imposibil să nu cedăm în fața lor.

Analizând atent structura dependenței de comportamente, Alter explică ce putem face pentru a canaliza spre bine produsele care dau dependență – pentru a comunica mai bine între noi, pentru a cheltui și a economisi mai inteligent și pentru a pune granițe între muncă și joacă – și cum putem să găsim soluții prin care să combatem efectele nocive ale acestora asupra bunăstării, sănătății și fericirii noastre și ale copiilor noștri.

Bine ați venit în era dependenței comportamentale. Suntem obsedați de e-mailuri, de aprecierile de pe Instagram și de fluxul de noutăți de pe Facebook. Exagerăm cu vizionarea de episoade din seriale TV și de videoclipuri pe YouTube. Lucrăm din ce în ce mai mult și petrecem o medie de trei ore pe zi butonând telefoanele inteligente. Jumătate dintre noi am prefera să ne rupem un os decât să ni se strice telefonul, iar copiii Generației Y stau atât de mult în fața ecranelor, încât întâmpină dificultăți în interacțiunea cu oamenii din jurul lor.

Citește aici un fragment.

Ghid practic de detectare a minciunilor, Gândirea critică în era post-adevăr de Daniel J. Levitin

Pornind de la o serie de investigații ale unor informații bazate pe cifre, Daniel Levitin demonstrează că manipularea statisticii și a graficelor ne poate oferi o perspectivă radical distorsionată, care ne poate conduce la decizii îngrozitoare.

Argumentele stufoase, pe de altă parte, pot fi persuasive, căci se îndepărtează de la fapte într-un mod captivant, dar pot induce în eroare. În această carte, autorul expune în detaliu pașii pe care îi putem face pentru a evalua mai bine știrile, reclamele și rapoartele. În plus, analizează fundamentul capacității noastre de a determina dacă ceva este adevărat sau fals: metoda științifică. Levitin tatonează limitele a ceea ce știm și ce nu știm și ne oferă studii de caz pentru a demonstra aplicațiile gândirii logice într-o serie amplă de circumstanțe, de la depoziții la tribunal și decizii medicale până la magie, fizică modernă și teorii ale conspirației.

Această carte de care avem stringent nevoie ne ajută să evităm extrema credulității pasive și a respingerii cinice. După cum dovedește Levitin, adevărul contează. O eră post-adevăr este o eră a iraționalității deliberate, care răstoarnă toate marile progrese pe care le-a făcut umanitatea. Eufemisme precum ,,teorii marginale”, ,,perspective extremiste”, ,,adevăr alternativ” și chiar ,,știri false” pot fi de-a dreptul periculoase. Haideți să dăm în vileag minciunile și să îi prindem în flagrant delict pe cei care le comit.

Citește aici un fragment.

Wonderland, Cum a creat jocul lumea modernă de Steven Johnson

Jocul a fost întotdeauna mai important decât realizează cei mai mulți dintre noi. În această analiză plină de viață a forței jocului și a delectării, Steven Johnson ne oferă o istorie surprinzătoare a divertismentului popular. Autorul abordează domenii variate – de la bucătăria medievală și tavernele antice, până la cazinouri și malluri – și identifică ideile inovatoare din orice loc în care oamenii se străduiesc să se amuze pe ei înșiși, dar și pe alții.

Narațiunea lui Johnson este la fel de amuzantă ca și invențiile pe care le descrie. De-a lungul acestei călătorii, face nenumărate opriri surprinzătoare, de la concepte simple, la sisteme moderne complexe. Ne face cunoștință cu pitoreștii inovatori ai timpului liber: exploratorii, patronii, showmenii și artiștii care au schimbat mersul istoriei, inventând articole de lux, instrumente muzicale, mâncăruri exotice, spații publice, jocuri video și spectacole de magie. Johnson demonstrează că aceste tărâmuri de basm ale divertismentului au făcut mai mult decât să-i distreze pe deținătorii lor. În plus, acestea au contribuit în mod direct la revoluțiile economice și sociale care au transformat lumea modernă.

Johnson pledează convingător pentru ideea că oricine dorește să afle încotro se îndreaptă tehnologia și curentele sociale ar trebui să acorde maximă atenție modului în care ne jucăm. Dacă sunteți în căutarea viitorului, îl veți găsi oriunde oamenii se amuză la maximum.

Citește aici un fragment.

Voi ce mai citiți ca să schimbați modul în care gândiți?

Data articol: august 25, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam