Alegerea furnizorului de training

May 20, 2015, , 8 comentarii, 4,854 afisari

În ultima perioadă am participat la foarte multe întâlniri cu furnizori de training pentru a implementa nişte programe pentru managerii din departamentul din care fac parte.

În urma numărului mare de oferte primite şi a interacţiunilor avute, am ajuns inevitabil şi la momentul în care să facem o listă scurtă.

Deci…cum ne asigurăm că alegem furnizorul de training potrivit organizaţiilor noastre având în vedere că există foarte multe firme de training pe piaţă?

Sigur că bugetul disponibil este un factor foarte important în decizie, dar aş vrea să îl scoatem din ecuaţie şi să vorbim mai degrabă despre procesul de alegere în sine.

Din punctul meu de vedere, esenţial până la discuţiile cu orice furnizor este să clarificăm:

Abia după ce aspectele de mai sus sunt clare putem trece la contactarea unor furnizori pentru a le cere oferte care să adreseze nevoia identificată, oferindu-le orice detalii relevante pe care le avem.

Ce ar trebui să se întâmple în continuare este ca furnizorii să ne contacteze cu (multe) întrebări suplimentare prin care să se asigure că au înţeles exact contextul şi nevoia şi că propunerea lor va fi construită personalizat. Unele întrebări ne pot ajuta şi pe noi să ne dăm seama cât de corect şi complet am identificat nevoia respectivă. În lipsa întrebărilor există riscul mare ca propunerea să fie dezvoltată pe presupuneri şi astfel să fie una foarte generală.

Oferta pe care o primim ar trebui să conţină, desigur, nevoile menţionate de noi şi soluţia/soluţiile propuse, structura pe care să o detaliem apoi în cadrul unei întâlniri.

Personal, apreciez foarte mult sinceritatea consultanţilor care spun foarte clar de la început ce pot şi ce nu pot face, precum şi deschiderea lor de a găsi soluţii creative care presupun poate parteneriate cu alte firme de training în aşa fel încât produsul final pe care ni-l propun să acopere în mod real nevoia iniţială.

De cele mai multe ori alegerea programului potrivit, livrat de trainer-ul potrivit e un proces decizional de durată. E nevoie de ceva timp să parcurgi, să analizezi, să compari ofertele primite de la fiecare furnizor. Şi, deşi e important ca furnizorii să fie implicaţi, să aibă iniţiativă şi să ne contacteze periodic pentru follow-up, dincolo de un anumit prag, telefoanele şi mail-urile insistente cred că arată mai degrabă  interesul de a face o vânzare decât dorinţa de a consolida relaţia cu clientul şi de a implementa un program de impact.

Sigur că e vorba de o vânzare, dar eu cred că oamenii cumpăra atunci când se simt confortabili cu a se lăsa pe mâinile furnizorului, când se simt în siguranţă, când sunt convinşi că atât formula propusă, cât şi persoana care o va implementa sunt cele mai potrivite.

Iar siguranţa asta vine, printre altele, atunci când furnizorul se prezintă pregătit. Pentru mine asta înseamnă că: ne poate ghida în cadrul întâlnirii în aşa fel încât să luăm decizia corectă, ştie în detaliu materialul pe care îl prezintă şi poate răspunde uşor la orice întrebare, anticipează unele întrebări şi oferă răspunsurile fără să fie nevoie să punem noi întrebări legate de propunere şi ne face să credem în soluţia pe care o oferă.

Save

Taguri:
Comentarii (8)
 1. […] Articol publicat si pe Portal HR. […]

 2. Mariana says:

  Minunat articol, documentat si cu mult adevar.

 3. Andra says:

  Consider ca e foarte important cum masuram eficienta programului, de altfel aici intalnindu-se si cele mai mari dificultati. Investitia facuta trebuie sa se regaseasca in noile cunostinte pe care angajatul le asimileaza si trebuie sa avem un instrument clar de masurare al aportului programului de training.

  • Cristina says:

   Absolut, Andra! De asta si spuneam ca inainte de orice intalnire cu furnizorii trebuie sa ne gandim la cum vrem sa facem aceste masuratori si la cine din interiorul organizatiei e sponsor si va sprijini toate eforturile de follow-up.

 4. Marius says:

  Bună, Cristina,

  La cele spuse de tine, foarte interesante și utile, aș mai adăuga și următorul aspect: stabilirea unui responsabil (intern su extern) pentru implementare cunoștințelor dobândite.

  Practic, cineva trebuie să susțină mai departe proiectul dincolo de training. Energia training-ului dispare după o perioadă scurtă iar informațiile se uită, participanții se împotmolesc de multe ori în încercarea de implementare a cunoștințelor noi și abandonează.

  Cred că efortul de învățare trebuie abordat la un nivel mai amplu, cu mult pargmatism (ex: proiecte de implementat post-curs, sub asistența responsabilului). Iar atunci și rezultatele vor putea fi măsurate mult mai clar.
  Ce părere ai?

  • Cristina says:

   Marius, tu ii spui responsabil, eu i-am zis sponsor 🙂 L-am mentionat in prima parte a articolului. De acord cu tine – e nevoie de cineva care sa ajute/sa se asigure ca participantii incearca macar sa aplice. Din experienta mea, as alege varianta de responsabil intern, care stie in detaliu toate particularitatile echipei/departamentului, cultura, etc. In functie de subiectul programului, as propune chiar sa fie cineva din senior management (ex: un program de Managementul Performantei).

 5. Samy says:

  Alegerea furnizorului de training nu este o treaba usoara, atunci cand iti alegi o pereche de pantofi o alegi doar pentru tine daca nu iti vin bine sau iti cauzeaza rani este doar treaba ta pe cand alegerea nepotriivita a unui furnizor de training poate cauza unei echipe unei companii unui bussines.
  “Personal, apreciez foarte mult sinceritatea consultanţilor care spun foarte clar de la început ce pot şi ce nu pot face …” si eu apreciez sinceritatea dar trainingurile sunt un bussines (B2B) iar aici nu mai este loc de sinceritate. Sincer.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci