Ce se întâmplă dacă un salariat nu respectă perioada de preaviz după ce demisionează

June 29, 2015, , 2 comentarii, 3,168 afisari

Unul dintre principiile de bază ale legislației muncii este că nicio persoana nu poate fi obligată să muncească într-un anumit loc de muncă sau într-o anumită profesie. De aceea, salariații care sunt nemulțumiți de serviciul lor au mereu la îndemână varianta demisiei. Într-o asemenea situație, legea prevede că, în principiu, angajatul mai trebuie să muncească un anumit număr de zile, pentru a da angajatorului ocazia de a-l înlocui în timp util. Dar, dacă nu respectă această perioadă de preaviz, salariatul poate fi tras la raspundere.

Nicio persoană nu poate fi obligată să muncească într-un anumit loc de muncă sau să lucreze într-o anumită profesie, stabilește Codul muncii. În același timp, munca forțată este interzisă. Astfel, salariații sunt liberi să demisioneze atunci când se regăsesc într-o situație profesională care nu le (mai) convine. Dar, în acest caz, trebuie să respecte o anumită perioadă de preaviz, altfel riscă amânarea momentului încetării contractului de muncă sau chiar sancționarea disciplinară.

Demisia este, practic, un act unilateral de voință prin care salariatul comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă. Iar aceasta nu trebuie să fie acceptată sau agreată de angajator.

“Pentru a produce efecte, demisia nu trebuie acceptată sau agreată de angajator, acesta având obligația legală de a lua act de demisie și de a o înregistra în registrul de evidență al documentelor. În cazul în care angajatorul refuză să primească demisia salariatului, acesta are dreptul de a face dovada demisiei prin orice alt mijloc de probă (de exemplu, salariatul ar putea să-și înainteze demisia prin poștă sau chiar prin e-mail)”, a explicat, la solicitarea AvocatNet.ro, Mihai Anghel, avocat senior la Tuca Zbarcea și Asociații.
Descoperă toate informațiile pe această temă citind tot articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet.ro.

Taguri:
Comentarii (2)
 1. filimon tereza says:

  sunt angajata cu contract determinat daca imi dau demisia pe probleme medicale mai este nevoie sa stau in preaviz

  • Portal HR says:

   Bună ziua, pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci