Secțiune susținută de

Cum ceri recomandări?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum ceri recomandări?

În ultimul timp am primit destul de multe cereri de a scrie recomandări pentru persoane cu care am colaborat sau lucrat, majoritatea prin intermediul LinkedIn. Ieri, Andra Zaharia, gândindu-se la evenimentul de săptămâna viitoare, se intreba cum motivezi oamenii să te recomande. Pentru că subiectul este destul de generos, am promis un răspuns într-un articol.

În primul rând, cred că premisa nu este una corectă, nu poți “motiva” pe cineva să te recomande. Ceea ce faci însă și modul în care colaborați sau interacționați ar putea justifica o asemenea recomandare, fără a putea fi influențată de un singur fapt/acțiune ci mai degrabă de un stil perceput în decursul acestei colaborări.

Al doilea aspect este că o recomandare nu este neapărat un feedback. În general, în recomandări sunt incluse aspectele pozitive pe care le-ai remarcat la o persoana. Am văzut puține recomandări care să includă zonele de imbunătățit. Acelea sunt specifice unui proces de verificare a referințelor sau unui feedback pe care, chiar dacă îl soliciți în scris, este bine să îl si discuți cu cel care ți l-a oferit pentru a te lămuri ce și cum poți îmbunătăți.

Citește tot articolul aici.

Data articol: noiembrie 2, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam