Secțiune susținută de

Cum evaluezi potențialul candidaților

Portal HR \ HR Pedia \ Cum evaluezi potențialul candidaților

Una din marile provocări ale proceselor de recrutare pentru poziții de entry-level este evaluarea potențialului candidaților care, în multe cazuri, au o experiență de muncă limitată sau aproape inexistentă.

Pentru că nu au la ce să se raporteze, celor care candidează pentru poziții de intrare în organizație le va fi dificil să răspundă pertinent la întrebările de tip STAR, să dea exemple de situații în care s-au folosit de o competență specifică pentru a depăși un moment dificil etc. Fără aceste exemple, procesul de evaluare riscă să se simplifice foarte tare, iar lipsa informațiilor relevante poate duce la decizii de angajare mai puțin inspirate.

Articolul de pe Blogging4Jobs pe care vi-l recomandăm azi abordează acest subiect oferind câteva idei direct aplicabile în procesele de recrutare a proaspeților absolvenți. Iată câteva din recomandările care ne-au atras atenția:

1. În recrutările pentru pozițiile de entry-level, prioritar este potențialul. Nu vă agățați de experiența anterioară și de întrebările standard care vă ajută să o descoperiți.

2. Deși mai puțin evident în CV decât experiența (nu este cuantificabil în ani), potențialul își face simțită prezența de-a lungul evoluției unei persoane, indiferent de etapa în care se află. Este important pentru evaluator să caute indicii diferite (chiar și în CV, dar mai ales în discuție).

3. Candidații cu potențial sunt cei care, de la vârste fragede, au reușit să facă ceea ce și-au propus. Poate că au început să muncească de la o vârstă foarte fragedă (aspect care comunică ceva despre nevoia de autonomie), poate au participat la competiții sportive și au avut rezultate notabile sau au încercat să-și pună pe picioare propriul business etc.

4. Nevoia de a avea succes nu este, în sine, suficientă. Evaluatorul trebuie să caute dovezi concrete ale succesului. În general, candidații cu un nivel bun de automotivare și un sistem de valori echilibrat au rezultate notabile în diverse zone profesionale și/sau personale.

Descoperiți mai multe informații despre cum puteți evalua potențialul candidaților tineri citind tot articolul Identifying Potential in Young Professionals.  

Data articol: august 7, 2014

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam