Despre argumente și onestitate

January 18, 2012, , 4 comentarii, 6,090 afisari

Există o povestioară care circulă pe diverse canale:

“Din specia vulturilor, vulturul pleşuv trăieşte cel mai mult. Poate atinge vârsta de 70 de ani. Dar ca să ajungă la această vârstă, vulturul trebuie să ia o decizie grea. Pe la 40 de ani, unghiile sale lungi şi flexibile nu mai sunt capabile să îi care pradă… ciocul lung şi ascuţit i se-nconvoaie… aripile grele şi îmbătrânite, de ani şi de grosimea penelor, îi înfrânează şi îi obosesc muşchii pieptului – îngreunându-i astfel zborul.

Şi atunci, vulturul are două opţiuni:să moară sau să se schimbe. Procesul de schimbare îi cere vulturului să zboare pe un vârf de munte… Acolo el îşi loveşte continuu ciocul încovoiat de stâncă până când acesta se rupe. După ce i se regenerează ciocul, îşi smulge unghiile. După ce noile unghii apar, începe să îşi smulgă penele îmbătrânite…

Astfel, după 5 luni, vulturul pleşuv îşi reia faimosul zbor pntru care a fost creat şi pentru care trăieşte…încă 30 de ani. În absenţa acestei speranţe de viaţă, eforturile mobilizate în vederea schimbării, a transformării ar fi fost lipsite de sens. De ce avem nevoie de şi mai mult timp? De ce avem nevoie de schimbare în viaţă?”

Nu știu autorul și nu pot cita o sursa, având în vedere că textul mi-a parvenit sub forma unui E-mail în care ele nu erau menționate; prima reacție pe care am avut-o a fost de oarecare circumspecție – sunt biolog și m-am mirat că n-am auzit o poveste atât de fascinantă încă din facultate. Cu toate acestea, recunosc că în fundul sufletului meu am sperat să fie vorba despre o realitate, căci povestea are putere și poate transmite frumos un mesaj-indemn pe care-l consider foarte necesar: uneori ne aflăm în situații din care singura ieșire reală este să ne “ucidem” pentru ca apoi să “renaștem”. Deși mesajul pe care încearcă să-l întărească este (din punctul meu de vedere) foarte adevărat și util, vulturul pleșuv nu face nimic din cele descrise. Povestea este o invenție.

Avem atât de mare nevoie de confirmări din afară pentru a ne aduna motivația și curajul de a face schimbări importante încât putem ajunge să inventăm aceste confirmări? Sau să le credem fără a le cerceta? Avem atâta nevoie să reușim să-i convingem pe cei indeciși?

Sunt nenumărate povești reale despre schimbare. Cei mai mulți dintre noi pot demonstra prin ceea ce au făcut în diverse etape și domenii ale vieții faptul că schimbarea este necesară; și totuși, avem nevoie de povești care să întărească… Nu, nu blamez acest lucru; este doar o constatare, pe care mi-ar plăcea s-o discut cu oameni care au competența să-mi explice de unde vine această nevoie. În fond, foarte multe cărți joacă acest rol; ne inspiră, ne ajută să gasim răspunsuri.

De fapt, singura problemă reală pe care o am în legătură cu povestea vulturului pleșuv este că e o ficțiune “vândută” sub formă de adevăr științific. Lipsa de onestitate în construirea argumentului afectează grav credibilitatea concluziei. Și e păcat.

Taguri:
Comentarii (4)
 1. Iuliana says:

  O poveste cu adevarat fascinanta, chiar daca nu este adevarata.Citind acest articol ma gandeam ca viata insasi e o poveste.Fascinanta de asemenea.Pentru fiecare om exista un adevar.Un adevar diferit de cel de langa el.Atatea vieti, atatea adevaruri.Asa am perceput eu acest mesaj cu vulturul.Chiar daca nu e adevarat ceea ce face el in aceasta povestioara, ea aduce in sufletele celor ce citesc un mesaj puternic si care are sens.Un mesaj diferit pentru fiecare dintre noi.Din punctul meu de vedere, viata insasi e o fictiune.:)

 2. Ana Glavce says:

  viata bate filmul. cam asa? 🙂

 3. ianisnd says:

  Eu cred ca avem nevoie de sens uneori cand ratacim in deriva si de aceea nevoia pt povestile venite din afara Nu ne mai incredem in propria busola si credem c daca folosim alta busola ne va scoate la liman. Ce nu intelegem este ca trebuie sa avem deplina incredere in noi, dar pt asta trebuie sa ne cunoaste. Dar acesta e cel mai greu proces. Desi e spusa de cateva mii d e ani in urma e totusi foarte adevarat : nosce te ipsum !!!!! restul e cancan

 4. Iuliana says:

  ianisnd Si de unde sa invatam mai mult decat de la natura?Noi suntem natura.Suntem un intreg.Crezi ca busola lor e diferita de a noastra?Si cine a demonstrat ca povestile nu au niciun sens?Cine spune ce e realitate si ce nu?

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci