Secțiune susținută de

Interviu pe Skype?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Interviu pe Skype?

Iuliana ne-a scris:

În acest moment aplic la joburi în străinătate și aș avea următoarea dilemă: în cazul în care voi fi contactată, pot solicita un prim interviu pe Skype, fiind vorba de costuri destul de mari cu transportul? O primă impresie consider că se poate forma de ambele părți în urma unui interviu pe Skype. Ce părere aveți?

Noi îi răspundem:

Din experiența noastră, în contextul descris de tine, interviul video este mai mult decât binevenit. De altfel, există la nivel internațional un curent în favoarea acestei metode de intervievare, așa că este foarte posibil ca angajatorul care te contactează să o propună din start.

Având în vedere cât de important este pentru tine să faci o primă impresie bună și să le dai suficiente motive să te invite la un interviu față în față (pentru care, eventul, să suporte o parte din costuri), ai în vedere câteva aspecte esențiale când te pregătești pentru un interviu video.

Deși nu este la fel ca interviul tradițional, interviul video oferă semnificativ mai mult decât o discuție telefonică. Evident, contactul vizual aduce în ecuație și un grad mai mare de subiectivitate, iar asta presupune că trebuie să ai o atenție sporită la detalii pe care, din graba și entuziasmul momentului, e ușor să le omiți. Iată câteva din ele:

1. Fie că foloseșți Skype sau altă metodă de „discuție online” (Google Hangouts, Go To Meeting etc.), asigură-te că ai o conexiune bună la internet și că știi să utilizezi foarte bine aplicația respectivă. Faptul că ai folosit-o cu succes pe tabletă nu îți garantează că o vei folosi la fel de ușor pe calculator (și invers). Stabilește clar cu ce vei lucra și exersează cu prietenii/cunoștințele utilizarea softului/aplicației respective.

2. Asigură-te că în momentul interviului video ești într-un loc liniștit, fără zgomot de fundal. Dacă alegi să porți discuția de acasă, studiază care este cel mai „profesionist” loc din casă și poziționează-ți ecranul în așa fel încât să nu apară în el obiecte nedorite/nepotrivite. De asemenea, asigură-te că ai lumină suficientă pentru ca imaginea transmisă să fie clară.

3. Îmbracă-te ca și cum te-ai duce la un interviu față în față. Chiar dacă ecranul interviului video surprinde doar partea de sus a corpului, o ținută profesionistă te va ajuta să intri în „dispoziția de interviu” mai repede și mai ușor.

4. Trimite din vreme persoanei cu care urmează să ai discuția CV-ul tău actualizat și asigură-te că ai și tu o variantă printată a acestuia pentru a avea acces rapid la orice informații despre care intervievatorul îți cere mai multe detalii.

5. Controlează-ți poziția pe scaun, tonul și atitudinea ca și cum ai fi într-un interviu față în față.

Pentru alte idei/sugestii despre interviurile video, poți citi și articolul pe această temă de pe Forbes, How To Nail A Video Interview, sau cartea lui Paul J. Bailo, The Essential Digital Interview Handbook: Lights, Camera, Interview: Tips for Skype, Google Hangout, GoToMeeting, and More.

Sursa imagine.

Data articol: august 6, 2014

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam