Revista presei: Franţa aproape că a dublat numărul meseriilor accesibile românilor

October 12, 2012, , Comenteaza, 2,222 afisari

Românii şi bulgarii care doresc să lucreze în Franţa vor avea acces la 291 de meserii, faţă de 150, scrie Euractiv.

Printre noile meserii autorizate figurează cele de frizer, tinichigiu, întreţinere spaţii verzi sau managementul personalului de bucătarie. Lista completă acoperă majoritatea sectoarelor, în special construcţii, hoteluri, agricultură, pescuit, industria (sudor, mecanic) comerţ şi întreţinere. De asemenea, sunt deschise şi o serie de funcţii în informatică, industria bancară şi finanţe”, informează publicaţia.

În schimb, românii care şi-au propus să se angajeze pe alte continente, pot alege ca destinaţie ţări ca Irak,  Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită sau Dubai, informează Economica.net. Iar salariile pe care le pot încasa angajaţii români sunt de ordinul miilor de dolari. De exemplu, pentru Irak se caută 20 de ingineri în domeniul petrolier, iar salariul lunar se ridică la 8.000 – 10.000 de dolari.

Adesea, românii sunt preferaţi de  către angajatorii din alte ţări şi datorită capacităţii de a învăţa o limbă străină. Evenimentul Zilei scrie că românii sunt poligloţi de mici.

Micuţii din ţara noastă cresc multilingvişti, iar experţii din afară care vin să-i evalueze rămân uluiţi”, notează cotidianul.

Multe dintre subiectele pe care le-a tratat presa de ieri pe zona de resurse umane au vizat nivelul de educaţie al românilor. Astfel,  diferenţele de opinie dintre presedinţie şi guvern i-au determinat pe jurnaliştii Romania Liberă să se întrebe ce se întâmplă cu bacalaureatul profesional. În vreme ce preşedintele Traian Băsescu respinge ideea introducerii bacalaureatului profesional pe motiv că va duce la “demonetizarea conceptului de bacalaureat”, ministrul Educaţiei este de părere că noul sistem le-ar permite tinerilor să facă mai uşor trecerea către piaţa muncii.

Rezultatele slabe pe care le-au înregistrat elevii de liceu la examenul de bacaulaureat în ultimii ani se reflectă acum şi efectivele de studenţi  la nivel naţional. Businessday.ro a scris că „mai puţin de jumătate dintre elevii care au susţinut bacalaureatul anul trecut au reuşit să promoveze acest examen, fapt care a avut un impact semnificativ asupra populaţiei şcolare la nivelul învăţământului superior, universităţile înregistrând în 2011 cel mai redus numar de studenţi din anul 2001 încoace”.

9am.ro a comparat sistemul de învăţământ local cu cel din Finlanda, ţara cu cea mai bună educaţie din lume. Potrivit publicaţiei, 66% dintre absolvenţii de liceu din Finlanda ajung la facultate, “aceasta fiind cea mai înaltă rata din Europa”.

Ce mai puteţi citi astăzi:

România Liberă Ce-au ajuns universităţile private: ziua – săli de clasă, noaptea – saloane pentru nunţi

Capital Cum variază taxele de studiu la facultate în țările europene

Mediafax Părinţii vor plăti pentru copiii daţi la creşă. Contribuţia nu va depăşi 30% din costuri – proiect

Ziarul Financiar – Turcia este cu cinci locuri peste România în clasamentul PIB per capita şi vrea ca în zece ani să intre în topul primelor zece economii ale lumii

The Wall-Street Journal – Băncile olandeze se roagă de fondurile de pensii să păstreze banii în ţară

 

Taguri:

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci