Secțiune susținută de

Revista presei: Retrospectiva unei săptămâni de salarii, joburi şi educaţie

Portal HR \ Actual \ Revista presei: Retrospectiva unei săptămâni de salarii, joburi şi educaţie

Salarii

Un român a câştigat într-o lună 55 de salarii medii pe economie, adică 83.000 de lei, potrivit Rtv.net, preluat de România Liberă. În tot anul, românul a avut venituri din salariu de un milion de lei. Cel mai bine plătit român este manager într-o companie din industria extracţiei de petrol şi gaze.

Cotidianul subliniază că nivelul câştigului salarial mediu nominal net a fost, în noiembrie 2012, de 1.575 lei, în creştere cu 5,6% faţă de luna corespunzătoare din 2011, cele mai mari valori înregistrându-se în transporturi aeriene, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, se arată în datele statistice de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totodată, Gândul se întreabă cum s-a ajuns de la 1,8 miliarde de lei pentru reîntregirea salariilor bugetarilor pentru 2013 la 1,1 miliarde de euro.

Locuri de muncă

Şomajul aproape inexistent din industria de servicii IT şi numărul insuficient de absolvenţi ai facultăţilor de profil au determinat o presiune pe salariile angajaţilor, astfel că marile companii au început să ofere pachete salariale tot mai atractive, scrie Ziarul Financiar.

Pentru românii care îşi doresc să lucreze în străinătate, Economica.net informează că hotelurile din Grecia angajează români pe care-i remunerează cu salarii lunare cuprinse între 450 de euro şi 800 de euro.

Pe de altă parte, veştile pentru unii salariaţi din sistemul public care lucrează în companiile de transporturi nu sunt bune. Ministerul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat că 10% din angajaţii ministerului vor fi disponibilizaţi, într-un proces de restructurare pentru tăierea costurilor, care va implica, în urma analizelor, şi reduceri de personal la unele instituţii din subordine sau chiar desfiinţarea acestora, arată un articol din Gândul.

Educaţie

La 30 de ani, Sergiu Paşca a primit şi premiul „Cel mai bun student român din străinătate“ la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate din 2013 şi ar fi vrut să plece la studii în afară mai devreme. Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Paşca spune că aspiră la propriul laborator de cercetare în care să continue studiile despre autism, însă în America, pentru că „e greu să faci cercetare în România“.

Evenimentul Zilei evidenţiază modul în caree încurajează statul exodul creierelor peste hotare:

O ultimă decizie a fostului ministru Ecaterina Andronescu îi umileşte pe tinerii cu potenţial, dispuşi să se întoarcă la finalul studiilor în ţară. Simultan cu relaxarea criteriilor de obţinere a titlurilor universitare, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu a văduvit domeniul cercetării româneşti de obiectivul atragerii <<creierelor>> din diaspora. Menţionarea a fost eliminată din Planul Naţional de Cercetare, printr- o hotărâre de guvern dată în luna decembrie a anului trecut”.

În schimb, părinţii vor afla, în luna februarie, cum îşi pot înscrie anul acesta copiii la clasa pregătitoare, care rămâne în ciclul primar, potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, menţionează Adevărul.

Merită să citiţi şi:

Evenimentul Zilei: 2013: mai mulţi medici specialişti pentru străinătate, mai puţini asistenţi medicali

Evenimentul Zilei: Liga Studenților din Străinătate lansează SMART Diaspora: “Visăm la o Românie din care să nu mai vrem să plecăm”

Ziare.com: Milioane de români supravieţuiesc cu salarii extrem de mici – EFE

Ziare.com: Şomajul în rândul tinerilor, problema care ar putea provoca colapsul României

Gândul: Guvernul ia în calcul schimbarea sistemului de salarizare în 2013

Gândul: Rata şomajului a scăzut uşor în noiembrie. Câte persoane fără loc de muncă există în România

Mediafax: Londra se teme de un aflux al imigranţilor români şi bulgari deoarece s-ar putea crea probleme cu locuinţele

Jurnalul Naţional: Au renunţat la lumea finanţelor şi s-au reprofilat

Adevărul: Ministerul Educaţiei elimină varianta bacalaureatului profesional în 2013

Wall-Street.ro: Top On The Move: 12 schimbări de top care au avut loc în 2012

Avocatnet: Adeverinţa de asigurat la sănătate, înlocuită cu un card de sănătate de la 1 ianuarie. Ce trebuie să ştii despre noul document

Manager.ro: 5 pagini Facebook care te pot ajuta în carieră

Dailybusiness: Juncker: Statele din zona euro ar trebui să stabilească un salariu minim comun

Incont.ro: Ministrul Sănătăţii vrea ca medicii să fie plătiţi în funcţie de performanţe

Ziarul Financiar: Criza de specialişti în IT a ajuns la un nivel “acut”. Firmele recrutează studenţi din primul an de facultate

Ziarul Financiar: Câţi angajaţi au în România un al doilea job

Cariereonline.ro: E un mod cinstit să te angajezi prin „pile”?

Data articol: ianuarie 14, 2013

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam