Alex Rotaru, românul care a regizat la Hollywood filme cu Kevin Spacey şi Val Kilmer

August 2, 2017, , Comenteaza, 1,300 afisari

A jucat în Cireşarii, a fost olimpic naţional la fizică şi a devenit primul student român care a obţinut o bursă la MIT, după 1989. Alex Rotaru a studiat acolo teoria laserelor şi fizică cuantică – specializare de bază –, dar şi compoziţie muzicală și dirijat, critică de film și literatură franceză (lucru care l-a dus pentru o vreme la Sorbona). A absolvit, de fapt, toţi anii de studiu la MIT în doi, pentru că, între timp, s-a hotărât să plece la Los Angeles şi să facă cinema.

La School of Cinematic Arts, a urmat cursurile practice pentru patru masterate în patru ani, pe teme de regie şi producţie cinematografică, montaj, scenaristică şi sunet. A urmat, de asemenea, cursuri de actorie şi de imagine. În paralel, a predat matematică şi fizică la aceeaşi universitate (University of Southern California) pentru a se întreţine şi a-şi plăti studiile la cea mai scumpă facultate de film din lume.

Este greu să fii român şi să faci film la Hollywood? Care a fost întâmplarea care v-a instalat în industria cinematografică americană?

La români este perfect normal să considerăm că identitatea noastră este cumva un obstacol, pe când, în mod intrinsec, eu, unul, nu cred că este. Poate că e greu dacă eşti convins că a fi român e o greutate; şi, sigur, e greu de făcut film la Hollywood. Pe cele două însă nu le-aş corela, iar în cazul meu aş adăuga că sunt un cineast american, imigrant, de limbă engleză, lucru care ar fi fost imposibil dacă nu aş fi avut atât afinităţi elective, cât şi cultivate cu spaţiul cultural american. În acest caz nu prea contează de unde vii, ci doar încotro te îndrepţi, deşi nu e bine să uiţi de unde-ai venit. […] În primul rând, l-am întâlnit pe Mark Jonathan Harris, la al cărui îndemn am ajuns să colaborez un deceniu cu veteranul regizor şi producător Mel Stuart, ale cărui filme şi seriale le devorasem când eram copil în România; apoi a venit ziua în care mi-am văzut numele publicat în The New York Times ca regizor, cu o cronică pozitivă, spre surpriza mea (nu crezi până când nu vezi, uneori nici atunci); apoi momentul când Kevin Spacey a acceptat să producă şi să apară în filmul meu. E important de adăugat însă că nu mă consider „instalat” în industria cinematografică americană. Trăiesc conştient de lecţia pe care am învăţat-o de la părinţi şi de la viaţă: în fiecare zi este posibil să se întâmple orice. Asta mă ajută să mă trezesc aproape zilnic cu dor de viaţă…

Citește tot interviul pe Cariereonline.

Taguri:

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci