Secțiune susținută de

Salariații nu pot renunța la concediul de odihnă

Portal HR \ HR Pedia \ Salariații nu pot renunța la concediul de odihnă

Deși dreptul la concediu de odihnă anual este un drept fundamental al oricărui salariat din Romania, există puține informații clare în mintea salariaților referitoare la acest tip de concediu. Având în vedere acestea, în acest articol mi-am propus să prezint câteva aspecte legate de concediul de odihnă anual al salariaților.

În ceea ce privește reglementarea referitoare la concediul de odihnă anual, reținem că aceasta se regăsește în art. 144-151 din Codul muncii.

Un alt aspect de reținut este acela că legiuitorul a prevăzut că dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților și că acest drept nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Exemplu: Salariatul A.B. încheie un act adițional la contractul său de muncă cu unitatea „X”, prin care unitatea se obligă să-i acorde salariatului o primă de 20 milioane lei, la sfarsitul anului, cu condiția ca salariatul A.B. să lucreze tot cursul anului 2015,  renunțând, pentru acest an, la dreptul la concediu de odihnă ce i se cuvine. O astfel de convenție între părți este nulă absolut.

Potrivit art. 145 alin. 1 din Codul muncii, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Astfel, reținem că, și în cazul unui contract individual de muncă cu timp parțial, chiar cu o oră sau două ore pe zi, durata minimă a concediului de odihnă anual este tot de minim 20 de zile lucrătoare.

Concediul de odihnă anual poate fi fracționat, cu singura condiție ca una dintre fracțiuni să fie de minim 10 zile lucrătoare. Apreciem astfel că legiuitorul a dorit ca un concediu de odihnă anual să fie „luat” cel puțin o dată pe an, timp de minim două săptămâni, interval apreciat – din punct de vedere obiectiv- ca fiind suficient pentru refacerea puterii de muncă.

În ceea ce privește durata efectivă a concediului de odihnă anual, aceasta se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile.

Citește tot articolul scris de Mădălina Moceanu pe Avocatnet.ro.

Data articol: mai 25, 2015

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam