Studiile de masterat și cele postuniversitare ar putea fi considerate vechime pentru pensie

July 31, 2017, , Comenteaza, 1,036 afisari

Pe viitor, studiile de masterat și cele postuniversitare ar putea să fie luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, conform unui proiect de act normativ aflat la Senat. În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat.

Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 49 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se află momentan la Senat, pentru dezbatere, această Cameră urmând să se pronunțe curând asupra ei prin vot. Indiferent de decizia senatorilor, votul decisiv asupra documentului va aparține deputaților.

Studiile de masterat și studiile postuniversitare ar urma să fie luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public. Condiția de bază va fi ca în urma acestor studii să se obțină o diplomă.

„În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul: (…) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, postuniversitar, program universitar de master, doctorat cu frecvență organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă”, scrie în proiectul de act normativ.

În momentul de față, la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, doar studiile de licență și cele de doctorat sunt luate în considerare, potrivit legislației în vigoare și unei confirmări mai vechi a unei specialiste. Mai exact, deși proiectul include pe listă și studiile doctorale, acestea deja sunt recunoscute oficial ca vechime pentru pensie potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, așa cum redacția noastră a atenționat încă din 2015.

Pe deasupra, inițiativa legislativă prevede eliminarea unei limitări aplicabile în prezent la includerea studiilor superioare în vechimea pentru pensie. Concret, în momentul de față, cei care absolvă studii de licență la mai multe instituții de învățământ superior pot alege o singură perioadă pentru includerea în stagiul de cotizare. Totuși, această limitare ar urma să dispară, astfel încât toate perioadele de studii de licență să poată fi incluse în vechime, plus că regula va fi valabilă și pentru studiile de masterat și cele postuniversitare.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Studiile de masterat și cele postuniversitare ar putea fi considerate vechime pentru pensie.

Taguri:

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci