Secțiune susținută de

Webinar sau webcast?

Portal HR \ HR Pedia \ Webinar sau webcast?

Conferinte web, webinar, webcast sunt termeni cu care v-ati intersectat cu siguranta cel putin o data, iar in cazul in care acum auziti pentru prima oara despre aceaste notiuni, intuiti probabil despre ce este vorba. Pentru a inlatura orice semn de incertitudine, ne-am gandit sa va oferim o scurta prezentare a acestor tehnici.

Astfel, conform PC Magazine Encyclopedia (din data de 29 iunie 2008), webinar-ul este un semINAR bazat pe aplicatiile WEB, cu alte cuvinte un workshop sau o lectura transmisa prin intermediul web-ului. In functie de raportul dintre emitator si transmitator putem face o clasificare a webinar-ului: one-way Webcast, astfel o persoana transmite o serie de informatii, dar nu exista interactiune intre audienta si prezentator, sau o transmitere de informatii cu participarea audientei, asa cum este cazul conferintei Web, definita ca o sesiune de tip videoconferinta prin intermediul Internetului. Scopul este interactiunea cu ceilalti participanti, lucru posibil datorita folosirii unei aplicatii Web la care au acces toti participantii. Ca urmare, o astfel de conferinta reprezinta varianta actuala si imbunatatita a traditionalei conferintei video, un mare avantaj al acestui tip de conferinta fiind reprezentat de posibilitatea transferului de documente si aplicatii. Astfel, o definitie a termenului Webcast ar fi trimiterea live a imaginii si sunetului catre un utilizator al unui Web site, o varianta oferita de Internet la traditionalele transmisiuni radio si TV. De asemenea, prin Webcast se pot trimite informatii diverse precum texte, grafice, filmulete, etc.

Toate aceste instrumente pe care folosirea conferintei web le faciliteaza ofera posibilitatea realizarii unor programe de training eficiente care sa substituie in anumite situatii absenta fizica a unui trainer si care sa aiba acelasi impact pe care il are un training traditional , in acelasi timp apar si o serie de avantaje precum reducerea de costuri.

Daca sunteti inca reticent incercati sa folositi conferinta Web cu subalternii dvs. intr-o zi in care nu mergeti la birou, incercati sa explicati un aspect relativ simplu, eventual urmariti sa folositi cat mai multe functii pe care programul le faciliteaza, trimiteti documente, grafice, si invatati impreuna cu subalternii/colegii, incercati sa va familiarizati cu un astfel de program. Ganditi-va care sunt avantajele utilizarii unei conferinte Web sau participarii la un Webinar, daca sunteti trainer si inca nu ati incercat o astfel de abordare, ganditi-va ce ar insemna sa nu mai fiti nevoit sa mergeti in tara la toate filialele companiei dvs., ci pur si simplu sa oferiti servicii de training via Internet. De asemenea, nu trebuie sa va simtiti dezamagiti ca nu puteti participa la programul de training care v-a atras atentia atat de mult, dar care se tine in Bucuresti sau Timisoara, deoarece in prezent training-ul sustinut prin intermediul Internetului castiga din ce in ce mai mult teren, asa ca interesati-va de cursuri de training sustinute sub forma unui Webinar care va permit sa participati de oriunde ati fi!

Daca aveti inca retineri cu privire la folosirea unei conferinte Web, deoarece va este teama ca nu va veti descurca sa folositi un soft probabil complicat, aflati ca aplicatiile de acest gen sunt user-friendly si nu este necesar sa fiti un maestru in utilizarea PC-ului pentru a folosi un astfel de program. Puteti fie sa downloadati aplicatia pe computerul fiecarui utilizator sau o aplicatie care va permite accesul la conferinta printr-un simplu click pe un link transmis pe o adresa de e-mail ( o invitatie la conferinta).

Conferintele Web au aparut prima oara la sfaristul anilor ’90 sub forma unor produse precum PlaceWare, Microsoft’s NetMeeting and IBM’s Sametime, astazi aplicatiile de acest gen au ajuns sa fie folosite de ce in ce mai multe companii, oameni de afaceri si de ce nu de catre fiecare dintre noi atunci cand dorim sa realizam un proiect pentru facultate sau sa vorbim cu rudele si prietenii din afara tarii. Altfel spus, daca pana in prezent nu ati avut ocazia sa participati la un webinar, incercati sa va imaginati cum anume puteti folosi si adapta aceste metode de comunicare si training la locul de munca, si bineinteles incercati sa preconizati cum pot imbunatati performanta organizatiei.

Data articol: octombrie 4, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam