Secțiune susținută de

5 motive pentru care angajarea nu a avut succes

Portal HR \ HR Pedia \ 5 motive pentru care angajarea nu a avut succes

Un proces de recrutare poate fi considerat de succes în momentul în care candidatul angajat începe să livreze rezultatele așteptate și continuă să facă acest lucru pe o perioadă suficient de lungă de timp pentru a amortiza astfel și cheltuielile procesului de recrutare, induction și training. Odată parcurse toate etapele recrutării, intervievatorul (cel mai adesea managerul pentru departamentul căruia s-a derulat procesul de recrutare) decide care este persoana cea mai potrivită pentru organizaţia în cauză şi face demersurile necesare pentru angajarea acesteia.

Deși senzația la finalul unui proces de recrutare care se încheie cu o angajare este aceea că „problemele s-au terminat”, studiile derulate pe acest subiect sunt de altă părere.

Astfel, potrivit unui astfel de studiu organizat de Leadership IQ, 46% dintre noile angajări vor eşua în primele 18 luni, în vreme ce doar 19% vor avea succes. Surprinzător sau nu, rezultatele nu sunt consecința lipsei abilităţilor tehnice, ci ale celor interpersonale, ele fiind principala cauză de incompatibilitate cu noua funcţie.

Principalele 5 motive pentru care o nouă angajare nu are succes sunt:

1. Lipsa abilităților de coaching (26%), cele cu ajutorul cărora se primeşte, acceptă şi este implementat un feedback primit de la manager, colegi, clienţi sau alte persoane.

2. Inteligenţa emoţională insuficient dezvoltată (23%), ea reprezentând abilitatea sau capacitatea de a înţelege şi a gestiona propriile emoţii,  dar şi pe ale celorlaţi.

3. Nivelul insuficient de motivație (17%), acea forţă lăuntrică necesară pentru a atinge un anumit potenţial şi a performa la job.

4. Lacunele de caracter (15%), mai precis atitudinea şi personalitatea necesare pentru acel job, dar şi pentru armonizarea cu și în mediul de lucru.

5. Lipsa competenţele tehnice (11%) necesare pentru a putea îndeplini (teoretic) sarcinile jobului respectiv.

Chiar dacă acest studiu a fost realizat în urmă cu câţiva ani, este interesat de avut în vedere numărul de participanţi: 5,257 manageri din 312 business-uri care au reuşit să angajeze peste 20,000 angajaţi în acea perioadă. Studiul merită atenţia recrutorilor şi persoanelor însărcinate cu procesul de recrutare, deoarece multe din concluzii sunt aplicabile şi astăzi.

Studiul aduce din nou în discuţie subiectul culturii organizaţionale şi susține importanța definirii ei exacte, deoarece acesta pare să fie elementul definitoriu pentru orice angajare de succes. Lipsa unei culturi organizaţionale coerente, a unui sistem propriu de valori şi credinţe și/sau definirea brandului de angajator se numără printre cele mai importante cauze pentru care noile angajări nu au succes. Compatibilitatea dintre noul angajat şi cultura organizaţională este una esenţială în procesele de recrutare, iar acest aspect trebuie avut în vedere pentru a se evita reluarea căutărilor și risipa de resurse.

Vă lăsăm să aflaţi mai multe despre rezultatele studiului, citind tot articolul Top 5 Reasons for New Hire Failure.

Data articol: martie 12, 2013

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam