Angajatorii pot monitoriza conversaţiile online ale salariaţilor, în anumite condiţii

January 18, 2016, , Comenteaza, 1,521 afisari
Phoenix ATS

Angajatorii au dreptul să monitorizeze conversaţiile online ale salariaţilor din timpul orelor de lucru, în anumite condiţii, a decis marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) într-un caz ce vizează România. Concret, judecătorii au considerat că această activitate nu reprezintă o încălcare a dreptului la viaţă privată şi corespondenţă atunci când este vorba de o procedură disciplinară.

Conversaţiile online ale salariaţilor din timpul orelor de lucru pot fi monitorizate de angajatori, dacă acest lucru se face în cadrul unei proceduri disciplinare, pentru a demonstra o încălcare a regulamentului de ordine interioară, potrivit unei hotărâri CEDO de marţi.

Decizia a fost dată într-un caz referitor la un inginer român care a fost concediat în 2007 pentru folosirea calculatorului de la birou în scopuri personale. Mai exact, în urma monitorizării conversaţiilor online ale salariatului pe Yahoo Messenger, angajatorul a descoperit că acesta a discutat în timpul orelor de lucru cu fratele său şi cu logodnica sa.

Deoarece angajatorul în cauză interzicea, prin intermediul regulamentului de ordine interioară, folosirea calculatoarelor în scopuri personale, inginerul a fost dat afară pentru încălcarea interdicţiei.

Potrivit hotărârii CEDO, judecătorii au găsit că nu este nerezonabil ca un angajator să vrea să verifice dacă salariaţii săi îşi execută sarcinile profesionale în timpul orelor de lucru. În plus, aceştia au precizat că angajatorul a accesat conversaţiile de pe Yahoo Messenger deoarece era convins că va găsi doar discuţii cu clienţii firmei, din moment ce contul a fost creat în mod special pentru muncă.

Descoperă informațiile de care ai nevoie pe acest subiect citind tot articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet.ro.

Taguri:

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci