Asta e

October 10, 2012, , Comenteaza, 3,576 afisari
Phoenix ATS

Des, foarte des aud oamenii punând peste discuții neplăcute “capacul” lui “Suntem oameni diferțti, avem percepții diferite, asta e”.  Ca să fiu în totalitate sinceră, m-am surprins și pe mine făcând exact același lucru. Să fim înțeleși: departe de mine să condamn diversitatea de opinii/ percepții. Ceea ce mie îmi atrage atenția în mod neplăcut este ultima parte: “asta e”.

“Asta e” blochează orice posibilă tentativa de a aduce cele doua seturi de percepții în acord. A le aduce în acord nu înseamnă a nega o percepție în “favoarea” celeilalte, nu înseamnă a decide cine “are dreptate” și cine “greșește” – înseamnă pur și simplu să existe bunavoința înțelegerii reciproce și găsirea unei căi prin care cele două opinii sau seturi de percepții pot fi explicate, acceptate și eventual corectate – în cazul în care din confruntarea cu realitatea posesorul percepției constată că poate face asta.

“Asta e” blochează parteneriate, ucide colaborarea. “Asta e” duce la conflict. “Asta e” închide comunicarea.

“Asta e” e un alt fel de a-i spune celuilalt că nu are decât două variante: să se resemneze sau să dispară. Cu alte cuvinte, nimic din ce ar putea spune sau face nu ar putea schimba fatidicul “asta e”.

Suntem oameni diferiți, avem percepții diferite. Desigur. Dacă însă vrem să lucrăm împreună, va trebui să admitem că un simplu “asta e” nu e o opțiune. Indiferent cât de șefi suntem, cât de puternici și siguri pe noi; indiferent cât de ocupați sau cât de grăbiți să ne atingem scopurile – în cazul în care nu vrem să rămânem singuri, trebuie să învățăm să explicăm și să-l ascultăm pe celălalt. Poate că într-adevăr uneori chiar “asta e” și nimic nu poate fi negociat, însă un pic de timp alocat oferirii unor explicații si ascultarii unei alte opinii, chiar dacă nu schimbă prea mult starea de fapt, poate construi relația.

Taguri:

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci