Atragerea candidatilor potriviti

September 29, 2010, , Comenteaza, 6,396 afisari
Phoenix ATS

Fie ca este vorba de un singur post sau de o serie de pozitii pentru care trebuie angajate persoanele potrivite, succesul procesului de recrutare este dat intr-o masura importanta si de actiunile care preced derularea sa efectiva.

Orice proces de recrutare si selectie in cadrul unei organizatii incepe de la identificarea unei nevoi concrete de completare a unui post vacant.

In momentul in care s-a identificat nevoia de recrutare se poate defini in mod coerent si profilul cautat. Este vorba aici atat de elaborarea fisei de post sau de actualizarea ei, dar si de creionarea celorlalte cerinte specifice, “desenarea” unui “portret robot” al candidatului cautat. In cazul in care aceasta etapa este trecuta cu vederea, riscurile de a incepe un proces de recrutare sortit esecului sunt foarte mari. Un proces de recrutare bazat pe cerinte vagi sau neactualizate la realitatile pietii si organizatiei va duce in mod inevitabil la rezultate neconcludente.

Recrutezi?

Career Advisor

E-recruitment

Recrutarea se refera la toate actiunile pe care le intreprindem (odata ce avem definita nevoia si profilul cautat) pentru a atrage o baza de candidati relevanta din care sa il putem selectiona pe cel mai potrivit si pentru a “activa” aceste resurse in cel mai eficient mod posibil.

Atragerea candidatilor se poate face prin mai multe metode, in functie de natura postului cautat si de gradul de confidentialitate al procesului de recrutare.

Metodele clasice de atragere a candidatilor sunt:

 1. anuntul de recrutare publicat in media traditionala sau pe internet
 2. externalizarea procesului de recrutare
 3. Selectia in baza de date proprie
 4. Recomandarile interne si externe
 5. Networking/ activarea retelei de contacte

Alegerea metodei de recrutare/ atragere de candidati trebuie sa aiba intotdeauna in vedere natura si gradul de senioritate al postului.

Este posibil ca un anunt de recrutare clasic sa nu dea rezultatele dorite pentru pozitii de management, dupa cum un anunt pe internet poate sa fie mult prea putin vizibil pentru o pozitie de muncitor necalificat.

In anumite cazuri, procesele de recrutare sunt eficientizate de existenta unor aplicatii standard.

Etapele oricarui proces de recrutare eficient ar trebui sa fie urmatoarele:

 1. identificarea nevoii
 2. definirea profilului
 3. identificarea surselor
 4. activarea surselor
 5. colectarea aplicatiilor

Taguri:

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci