Autoevaluarea performantei

January 18, 2011, , Comenteaza, 9,653 afisari
Phoenix ATS

Fie ca exista sau nu implementat in organizatie un proces formal de evaluare a performantelor, demersul de autoevaluare este util pentru ceea ce inseamna atat rezultate concrete, cat si obiective de dezvoltare si profil motivational. Astfel, orice discutie de evaluare purtata intre manager si subordonat ar trebui sa fie anticipata de un exercitiu individual de auto-analizare si notare pe anumite dimensiuni agreate.

In practica, procesul de autoevaluare consta adesea in completarea unui formular a carui structura este aproape identica cu cea a formularului de evaluare completat de catre manager. Discutia ulterioara de concluzionare este astfel usurata si se castiga semnificativ de mult timp care altfel ar fi risipit in cantarirea unor aspecte a caror trecere prin filtrul gandirii este mult mai eficienta atunci cand e efectuata in “intimitate”.

Decizia privind criteriile care trebuie incluse in acest formular de autoevaluare sta, de fapt, la baza intregului proces de evaluare a performantelor si de justetea si relevanta acestor elemente depinde intr-o masura covarsitoare atat credibilitatea procesului cat si utilitatea sa pentru procesele ulterioare pe care le genereaza: elaborarea planurilor personale de dezvoltare, identificarea nevoilor de pregatire, punerea la punct a strategiei de training si dezvoltare, deciziile la nivel de compensatii si beneficii etc.

Recrutezi?

Career Advisor

E-recruitment

Aspectele care  ar trebui sa nu lipseasca dintr-un astfel de formular sunt:

1. Competentele culturale (si mai cu seama masura in care persoana evaluata isi atinge cu succes obiectivele jobului respectand misiunea si valorile organizatiei).

2. Competentele comportamentale (care, in mod firesc, sunt diferite in functie de natura jobului si trebuie alese reprezentativ si specific)

3. Obiectivele SMART stabilite (masura in care s-a ajuns la ele si de ce mai este nevoie pentru a se ajunge la ele).

Citeste tot articolul Main Competencies and Skills That Should be Included in an Employee Appraisal Form pentru a intelege mai in detaliu ce presupune fiecare din aspectele mentionate mai sus si ce subiecte ar trebui atinse in discutia pe marginea formularului de (auto)evaluare.

Taguri:

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci