Secțiune susținută de

Caracteristici culturale ale românilor: cum suntem, de fapt?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Caracteristici culturale ale românilor: cum suntem, de fapt?

În cadrul seminarului Cross Cultural Communication Day 2012, organizat de Business-Edu pe 19 iunie, s-a discutat și despre caracteristicile culturale ale românilor. Un subiect important atât pentru aceia care lucrează în medii multiculturale și care doresc să își îmbunătățească modul de comunicare interculturală, cât și pentru cei care doresc să se cunoască mai bine și să găsească soluții pentru facilitarea și accelerarea rezultatelor în business.

Dorin Bodea (Results Development), autorul volumului “Românii, un viitor previzibil?”, în care sunt grupate rezultatele unui studiu despre caracteristicile culturale la români, a vorbit despre aceste trăsături. De unde i-a venit ideea studiului? În urmă cu câțiva ani, lucrând cu parteneri francezi, a fost întrebat de aceștia cum se lucrează cu românii, care sunt punctele lor slabe. Probabil că mulți dintre voi au fost întrebați, la un moment dat, cum sunt românii și nu au știut ce să răspundă. Poate că acest studiu ne va ajuta să ne înțelegem mai bine pe noi înșine, pentru a ne face înțeleși de către ceilalți.

Dorin Bodea a vorbit despre self-ul românesc. Resursele românilor sunt, conform studiului:

  1. spiritul de familie și ospitalitatea
  2. creativitatea și spontaneitatea
  3. inteligența
  4. libertatea și independența
  5. dorința de schimbare
  6. criticismul

Iar limitările sunt:

  1. dorința de a fi șef
  2. tendința spre bârfe și jocuri politice
  3. tendința de a invidia
  4. pasivitatea
  5. fatalismul și resemnarea
  6. tendința de a lua lucrurile personal

Cum îi percep românii pe ceilalți români?

  1. tendința spre bârfe, scenarii și jocuri politice (de unde reiese importanța zonei informale la români)
  2. dorința de a fi șef, de a avea puterea
  3. tendința de a se crede mai deștepți
  4. dorința de a fi lăudat
  5. tendința de a căuta țapi ispășitori
  6. orgoliul, mândria
  7. comoditatea, lenea
  8. tendința de a invidia
  9. superficialitatea
  10. spiritul de posesiune

Românul crede, după cum putem vedea: “ceilalți nu sunt cum sunt eu”. Prima concluzie a studiului este diferența enormă între cum ne vedem pe noi și cum îi vedem pe ceilalți, diferență care este anormală.

Dorin Bodea a mai vorbit despre mitul inteligenței la români. Da, există printre conaționalii noștri mitul conform căruia românii s-au născut inteligenți! Nu știm cu siguranță dacă este așa, dar e cert că trăim într-o cultură a inteligenței și că suferim de un complex de superioritate.

Concluziile studiului ne mai arată că suntem prea atașați de trecut și această trăsătură culturală, asociată cu diferența între cum ne vedem noi și cum îi vedem pe ceilalți, ne pot bloca evoluția. Tocmai de aceea, e bine să reflectăm asupra acestor lucruri, să privim cu mai multă încredere spre viitor și să fim cât mai deschiși.

Data articol: iunie 22, 2012

Jurnalist de profesie, am urmat Jurnalism și Științele Comunicării din pasiune pentru presa scrisă. Între 1999 și 2011 am lucrat în trusturile Edipresse și Ringier, în redacțiile mai multor reviste, însă mediul online a câștigat, zic eu, pariul cu presa scrisă, așa că m-am hotărât să devin freelancer. Scriu, în continuare, din pasiune, chiar dacă suportul este altul, iar această schimbare îmi lasă timp pentru ceea ce prețuiesc cel mai mult: să fiu alături de familie.

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam