Secțiune susținută de

Cum recapat increderea sefilor?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum recapat increderea sefilor?

Una din cititoarele noastre de pe Unica.ro ne-a intrebat:

Am facut o greseala destul de mare pentru care am fost atentionata si atat. Avand in vedere ca sefii au fost amabili si au trecut cu vedere, cum pot face sa ma revansez fata de ei? As vrea sa aiba din nou incredere in mine dar fara sa par lingusitoare.

Noi ii raspundem:

Atunci cand vine vorba de incredere la locul de munca, cea mai buna modalitate de (re)cladire a ei este performanta sustinuta. Tocmai pentru ca este atat de usor de zdruncinat printr-o singura greseala, calea cea mai la indemana prin care ea poate fi “echilibrata” este asemanatoare cu picatura chinezeasca.

Cu alte cuvinte, in situatia pe care o descrii, e putin probabil ca prin discurs vei putea reusi sa faci “basmaua din nou curata”. In schimb, ceea ce poti si trebuie sa iti propui sa faci este pe de o parte sa nu mai gresesti de acum inainte si pe de alta sa demonstrezi ca greseala pentru care ai fost atentionata nu a fost consecinta unei lacune (de motivatie, intelegere, interes etc), ci doar un accident.

Clarifica bine (cu tine si cu superiorii directi) care sunt obiectivele de performanta pe care trebuie sa le atingi. Defineste-le cat de concret posibil, asigura-te ca pot fi masurate si apuca-te de treaba. Pentru ca sa eviti alte posibile erori, cere feedback periodic despre ce ai facut si asigura-te ca il primesti cu mintea deschisa si cu disponibilitatea reala de a face ceva. Fii prezenta dar fara sa deranjezi. Asculta mai mult decat vorbesti si, oricat de banal ar putea parea, lasa rezultatele sa vorbeasca pentru tine.

In tot efortul acesta de recastigare a increderii nu uita ca mai este o persoana in fata careia trebuie sa te “revansezi”. Este vorba de tine. Nu lasa un esec punctual sa iti erodeze increderea in tine. Decide sa inveti ceva din intamplarea respectiva si sa faci ce trebuie facut.

Nu in ultimul rand, nu uita sa iti cultivi rabdarea. Increderea se pierde usor si se (re)castiga greu. In termeni de timp, asta inseamna cateva luni sau macar cateva momente critice in care implicarea si dedicarea ta se vor fi dovedit salvatoare.

Data articol: februarie 10, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam