De ce ne-ar trebui un departament de HR si acasa

January 7, 2011, , 2 comentarii, 4,586 afisari
Phoenix ATS

Si in HR, ca in oricare alta zona profesionala, exista adesea riscul sa ne luam prea in serios. “Incremenirea in proiect” e cu atat mai periculoasa cu cat ne mai luptam inca sa ne fie recunoscut statutul strategic in fata celorlalti parteneri de business si pornim de la premiza ca daca noi nu ne valorizam eforturile e putin probabil ca ceilalti sa o faca.

Rationamentul este cat se poate de corect, dar reversul medaliei este ca riscam sa nu mai intelegem adecvarea si utilitatea reala a eforturilor in care ne investim majoritatea resurselor. Pentru a evita acest lucru, HR-ul, mai mult decat orice alta functie, ar trebui sa isi puna problema constientizarii de sine prin impactul pe care il produce asupra celorlalti. Oricat ne-am auto-lauda initiativele de imbunatatire a comunicarii sau de dezvoltare a talentelor, atata vreme cat ecoul este inexistent sau mai degraba negativ, inseamna ca avem o problema si trebuie sa o rezolvam.

In filmuletul pe care va invitam sa il vizionati mai jos, Alain de Botton prezinta o imagine pe cat de hilara pe atat de provocatoare a rolului departamentului de HR (denumit de el, in mod sugestiv, “infamul departament de HR”).

Recrutezi?

Career Advisor

E-recruitment

Filosoful comenteaza o experienta cat se poate de reala pe care a avut-o petrecand timp in departamentul de HR al unei companii mari de servicii financiare. Desi initial isi marturiseste pornirea sarcastica in ceea ce priveste valoarea si utilitatea unui intreg etaj ocupat de HR, Alain de Botton isi explica revelatiile ulterioare intr-un mod cat se poate de pitoresc.

De la constientizarea faptului ca sute de gulere albe reusesc sa isi consume vietile in spatii deschise, alaturi si totusi separate de pereti despartitori, fara sa se omoare intre ele, la initiativa departamentului de HR de a implementa o linie telefonica de suport pentru cei care se simt agresati la serviciu, argumentatia lui De Botton se incheie apoteotic cu exemplul colegului de echipa caruia ii miroase gura. Povestea are un final fericit pentru ca, gratie liniei telefonice de suport, “agresorul” este luat in vizor si este ajutat sa inteleaga, in timpul unui training pe o tema oarecare la care va participa peste ceva vreme , ca igiena orala este absolut obligatorie.

Ajuns acasa inarmat cu noile revelatii despre importanta “critica” a HR-ului in organizatie, De Botton ii invoca utilitatea probabila si in spatiul domestic unde ar putea face minuni pentru comunicare si inter-relationare.

Lasand gluma la o parte, semnalul de alarma din spatele intregii povesti ni se pare cat se poate de strident: de fapt ce anume din ceea ce facem la HR aduce cu adevarat valoare in organizatie si este perceput ca atare de angajati?

Din aceasta dilema putem iesi… dar cum?


Taguri:
Comentarii (2)
 1. […] This post was mentioned on Twitter by Florentina Greger. Florentina Greger said: RT @portal_hr: De ce ne-ar trebui un departament de HR si acasa http://www.portalhr.ro/?p=1133 […]

 2. Maria says:

  Pentru a clarifica filmuletul…pentru cei care nu inteleg limba engleza in context, Alain de Botton se plange de faptul ca el nu intelegea valoarea departamentului de HR dincolo de faptul ca ar crea cantece pentru companie(gen imnul firmei) sau ca s-ar ocupa cu evidenta zilelor libere ale angajatilor(sincer si asta ia o multime de timp daca ai peste 20 de anagajati cred eu…), mai departe, el spune ca totusi observand un astfel de departament pentru o companie de 10000 de anagajati, care lucrau ingramaditi in cubicurile lor(birouri patrate, de obicei separate de niste pereti pana la inaltimea monitorului, ca sa creeze un fel de intimitate angajatului), el a observat ca acestia nu se aflau in conflicte majore si aici ar vedea el meritul departamentului, in mentinerea unei atmosfere pasnice de lucru. In relatie cu asta, dupa ce a ajuns acasa si au inceput micile ciondaneli cu sotia pe teme casnice, ii vine intrebarea daca nu departmanet de RU nu ar putea ajuta unor familii sa scape de micile animozitati pe teme casnice.
  In legatura cu articolul, nu stiu daca observatiile lui Alain de Botton sunt ironice sau pitoresti, dar cu siguranta ridica problema meritelor unui departament care nu este direct productiv pentru o companie

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci