Focus – secretul din spatele performanței

September 2, 2015, , Comenteaza, 3,407 afisari
Phoenix ATS

În contextul unor timpuri (poate) mult prea tehnologizate în care suntem zilnic bombardați cu informații din toate direcțiile, atenția și puterea noastră de concentrare au de suferit. Nu mai reușim să ne dedicăm unei singure activități, mintea ne zboară în zeci de locuri, suntem conectați la cât mai multe rețele sociale și devenim campioni ai multitasking-ului.

Fie că ne referim la sfera vieții personale sau la cea profesională, lipsa capacității de concentrare poate produce efecte negative asupra nivelului de performanță, dar și o calitate scăzută a gradului de comunicare și relaționare cu cei din jur.

Daniel Golemen, renumit psiholog, jurnalist american și “părintele” inteligenței emoționale, vorbește în cea mai recentă carte a sa, Focus – motivația ascunsă a performanței(titlul original: “Focus: The Hidden Driver of Excellence”) despre cât de important este pentru oameni să-și dezvolte atenția și capacitatea de a fi concentrați, abilități ce pot influența enorm succesul profesional și fericirea în viață.

Sunt convinsă că v-ați confruntat frecvent (poate chiar la interval de câteva minute :-)) cu tentatia de a verifica e-mailurile, noutățile de pe Facebook, mesageria smartphone-ului sau cu alți “stimuli” ce va distrăgeau atenția de la activitatea pe care o desfășurati la momentul respectiv. Acestea ar fi doar câteva din motivele pentru care m-am gândit că ar fi util sa vă recomand lectura acestei cărti.

Cartea “Focus – motivația ascunsă a performanței” poate fi considerată mai mult un ghid practic cu exemple/situații concrete și studii de specialitate despre știinta concentrării atenției, considerată a fi un mușchi esențial al minții ce trebuie antrenat constant și într-un mod inteligent pentru a avea o viață împlinită.

Autorul începe prin a defini trei tipuri de atenție asupra cărora oamenii trebuie să mediteze pentru a-și atinge potențialul maxim: atenția interioară, atenția asupra celuilalt și atenția asupra mediului exterior. Goleman face precizarea că o viață trăită armonios înseamnă să găsim un echilibru în folosirea acestei triple focalizări.

Am extras pentru voi câteva idei din carte pe care le-am considerat utile și (poate) inspiraționale pentru a medita asupra stilului nostru de viață și/sau a abordării atenției în diferitele activități cotidiene.

În speranța că ideile extrase vă vor fi de ajutor, vă recomand să parcurgeți toată cartea și să aflați mai multe informații despre importanța focus-ului pentru succesul personal și profesional.

Taguri:

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci