Formarea profesională în 2016: Ce obligaţii au angajatorii şi salariaţii

March 14, 2016, , Comenteaza, 1,851 afisari
Phoenix ATS

În funcţie de numărul de salariaţi, angajatorul trebuie să asigure periodic participarea acestora la programe de formare profesională, conform actelor normative în vigoare. Totuşi, atunci când angajatorul iniţiază şi asigură costurile pentru formarea profesională, salariaţii trebuie să respecte anumite obligaţii.

În contextul economic actual, aflat în continuă schimbare, dezvoltarea profesională s-a transformat dintr-o opţiune personală într-o condiţie esenţială a funcţionării şi durabilităţii unei societăţi în ansamblu şi, în speţă, a oricărei activităţi economice care implică resursele umane.

În acest sens, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi în România, s-a încercat crearea unui cadru legislativ care să încurajeze angajaţii şi angajatorii în astfel de iniţiative şi, totodată, se au în vedere noi măsuri care să asigure dezvoltarea unor politici publice care să vină în sprijinul angajaţilor, al furnizorilor de servicii de formare profesională şi al agenţilor economici, pentru a stimula investiţia în formare profesională, în sensul facilitării şi sprijinirii acţiunilor de accesare a măsurilor de sprijinire, subvenţii de stat şi fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.

Codul muncii garantează dreptul de acces la formare profesională (prin articolul 39 alin. 1 lit. g) şi încadrează în cuprinsul articolului 193 următoarele activităţi ca modalităţi de formare profesională:

Articolul 139 din Codul muncii este completat de dispoziţiile articolului 10 alin. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, în care sunt definite, printre modalităţile de formare profesională, şi cursurile organizate de furnizorii de formare profesională, cursurile organizate de angajatori în cadrul unităţilor proprii, stagiile de practică şi specializare în unităţi din ţară sau din străinătate, precum şi alte forme de pregătire profesională.

Obligaţia de formare profesională la iniţiativa angajatorului

Află toate informațiile despre acest subiect citind tot articolul scris de avocatul Bogdan Petre Ilie pe Avocatnet.ro.

Taguri:

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci