HR – meserie de femeie?

March 8, 2012, , 2 comentarii, 6,018 afisari
Phoenix ATS

Care este percepția despre meseria de specialist în HR? Sunt oare mai multe femei decât bărbați în această zonă profesional? Statisticile CIPD par să indice acest lucru (peste 70% din membrii lor sunt femei).

Din păcate, ca orice model de gândire care tinde să ducă lucrurile la extrem, se pare că această percepție poate da naștere și la probleme. HR-ul este mult mai mult decât să te porți frumos cu oamenii, să ai o atenție sporită pentru nevoile și problemele lor, să știi să asculți și să empatizezi. HR-ul este despre înțelegerea business-ului, despre modul în care oamenii fac și susțin (sau subminează o strategie), despre procese complexe și impactul lor etc.

A absolutiza dimensiunea emoțională a meseriei de specialist în HR este, după părerea noastră, sinonim cu o simplificare păguboasă. Raționamentul imediat următor este că prezența în număr mare a femeilor în această zonă funcțională nu face decăt să susțină mitul supremației inimii în detrimentul gândirii atunci când vine vorba de abordarea feminină în business. Ori lucrurile nu stau deloc așa. Emoția nu este apanajul feminin prin excelență după cum nici rațiunea nu e atrasă exclusiv de zona masculină. Ca în toate meseriile, și în HR este nevoie de o bună măsură, de un echilibru fin și mult mai subtil decât poate fi el suprins cu ajutorul tiparelor tradiționale de gândire.

Femeile și bărbații din HR știu, cu siguranță, acest lucru. Dar ce ne facem cu imaginea pe care această meserie o are în ochii celorlalți?

Crezi că HR-ul este doar o meserie de femeie? Află mai multe despre acest subiect citind articolul Is HR really a woman’s world? și spune-ne părerea ta.

Taguri:
Comentarii (2)
 1. Chipuc says:

  Dpmdv situatia din HR este o foarte buna oglinda a invechitului dualism rational/emotional, stiinta vs. arta, femeile sunt emotionale, barbatii sunt rationali samd. Asa cum nu exista comportament exclusiv rational, la fel de bine nu exista nici opusul lui, exclusiv emotional.
  Este adevarta ca HR inseamna si relationare, dar aceasta activitate poate fi implinita optim printr-o buna impletire a sentimentelor cu rationalul.

 2. Madalina says:

  Multumim pentru comentariu Lucian, cred ca din nou avem de-a face cu o preconceptie, pe care cu cat mai repede reusim sa o depasim cu atat mai multe avantaje putem vedea pentru toate partile implicate!

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci