Secțiune susținută de

Leaders Education – Învață cum se construiește o echipă

Portal HR \ Actual \ Leaders Education – Învață cum se construiește o echipă

Inevitabil suntem parte a unei echipe. La facultate sau la serviciu, cu prietenii sau cu familia formăm un grup condus de un lider formal sau informal care, precum antrenorul unei echipe sportive, setează strategia după care va juca echipa. Formula magica a succesului nu o putem găsi de unul singur, dupa cum nici nu putem munci numai individual. Să înțelegi cum funcționeaza oamenii și ce așteapta unul de la celălalt este un proces complex care poate fi interesant și foarte productiv dacă echipa din care faci parte are aceleași obiective ca și tine.

Construirea și cunoașterea echipei

În cadrul echipei, fiecare membru își va identifica un anumit rol, conștient sau subconștient. Pornind de la cele mai des întâlnite caracteristici de personalitate s-au identificat patru  profiluri ale indivizilor care se pot regăsi în cadrul unei echipe: dominatorul, influentul, echilibratul, loialul. Fiecărui tip de personalitate îi corespund anumite caracteristici de care liderul echipei trebuie să țină cont atunci când imparte sarcini sau delegă responsabilitatea. Dominatorului va trebui să-i acorde recunoaștere, influentului încredere, echilibratului va trebui să-i comunice informații amănunțite despre sarcini iar loialului siguranța muncii pe care o are de efectuat.

Motivarea

Motivarea echipei este următorul pas important după construirea și cunoașterea echipei. Preluând concepția despre motivare din cartea lui Lee Iacocca, fost Președinte al Ford Motors, aceasta nu este nici mai mult, nici mai puțin decât secretul atingerii tuturor obiectivelor propuse. Liderul trebuie să fie cel care inspiră echipa, acesta trebuie să fie competent și inovator astfel încât coechipierii să poata avea sursa inspirației chiar în persoana care îi conduce. Lee Iacocca setează ca regulă a succesului motivarea echipei, leadershipul fiind nimic altceva decât motivarea altor oameni. Indiferent de zona în care activează un lider, acesta trebuie să admita ca regula esențiala pentru atingerea obiectivelor motivarea echipei.

Construirea unei echipe de succes presupune multă implicare și integritate din partea tuturor membrilor acesteia. Rolul cel mai important în parcurgerea cu succes a fiecărei etape pentru a finaliza construcția echipei revenindu-i liderului echipei. Cunoașterea și construirea echipei reprezintă primul pas către performanță și calitate iar urmat de  motivare și delegare constituie cadrul optim în care poate fi adus succesul.

Informațiile de mai sus sunt dezvoltate prin trainiguri și sesiuni cu lideri recunoscuti în cadrul programului pentru studenți LEADERS Education.

Dacă ai vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani și dorești o altfel de educație te poti inscrie la Leaders Education pana in data de 3 Mai 2012 pentru ediția din primăvară a programului ce se desfășoara în Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”. Participarea se realizează pe bază de selecție.

Fiecare sesiune de training este organizată în jurul unui concept distinct, care să contribuie la dezvoltarea tinerilor și la formarea lor ca viitori lideri ai României. Programul aduce, pe lângă informațiile teoretice oferite într-o manieră profesionistă, și o latură practica în care lideri români din diverse arii de activitate (cultură, afaceri, medicină) le prezintă studenților modul în care au reușit să creeze echipe, să facă performanță, să inspire oameni sau să aducă progresul.

Află mai multe informații despre LEADERS Education, un program dezvoltat de Fundatia LEADERS, aici.

Data articol: martie 27, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam