Learning Management System (LMS)

September 29, 2010, , Un comentariu, 9,069 afisari
Phoenix ATS

Sistemele de gestionare a invatarii, denumite pe scurt LMS-uri, sunt programe de software care permit unei organizatii sa monitorizeze in timp real procesul de invatare. Construite pe diferite tipuri de platforme (Java, Microsoft, PHP), ele au incorporata o baza de date pentru stocarea unei mari varietati de informatii: de la utilizatori, la programe de training, testari, rezultate, rapoarte etc.

Argumentele pentru utilizarea unui LMS sunt multiple. Dezvoltat in-house (desi sunt putine companii care isi pot permite acest lucru), fie ca este achizitionat, utilitatatea sa imediata va fi vizibila in usurinta cu care automatizeaza toate informatiile legate de procesele de training: de la tipul programului, la participanti, termene de livrare, termene de testare etc. Investitia va fi insa cu atat mai repede amortizata cu cat se va avea in vedere un plan de invatare care sa includa programe e-learning (cursuri livrate online, cu optiuni de interactivitate si teste care monitorizeaza parcurgerea programului si identificarea aspectelor critice care trebuie in continuare aprofundate, fie in clasa, fie prin alte cursuri online).

Asemanator ca interfata cu o baza de date, LMS-ul este mult mai mult decat atat. Cu ajutorul lui se pot crea grupuri de cursanti, programe de instruire (cu alocarea de cursuri specifice), elabora testari (fie pe baza cursurilor incluse in programa de training, fie individuale), comunica cu cursantii (acestia primesc de la administrator informatii prin mail privind cursurile care le sunt alocate si intervalele de timp in care trebuie parcursa informatia), elabora statistici referitoare la gradul de promovabilitate.

Variantele mai complexe ale LMS-urilor includ si functionalitati specifice pentru managementul performantei, de la evaluarea ca atare, managementul competentelor, analiza lipsurilor existente, urmarirea planurilor de succesiune etc.

Practic, administratorul (de cele mai multe ori o persoana de la HR) poate stabili si comunica in timp real care sunt cursurile care trebuie parcurse, standardele de invatare, masura in care acestea au fost parcurse si aspectele critice la care au aparut probleme de intelegere (tipuri de raspunsuri gresite, informatii cu raspunsuri gresite). Mai mult decat atat, pentru o companie cu mai multe locatii, atunci cand organizarea unor programe de curs in clasa este dificila si necesita o investitie semnificativa, un LMS si o strategie de e-learning coerenta pot asigura un proces de instruire consistent si echitabil pentru toti cursantii. LMS-urile si cursurile pe care le gestioneaza acesta pot facilita introducerea de produse si servicii noi (prin familiarizarea rapida a angajatilor cu acestea), pot reduce in mod semnificativ bugetele de training, oferind mai multa instruire unui numar mai mare de angajati si pot diminua perioadele de timp petrecute cu activitati care nu aduc un castig direct in procesul de invatare: de la pregatirea materialelor, la timpul petrecut pe drum, mesele pentru participanti etc.

De la prezentarea produselor si serviciilor, la dezvoltarea unor abilitati specifice (project management, planificare strategica etc.), un LMS de calitate si programe e-learning interactive vor putea oferi o consistenta crescuta a procesului de instruire, consolidand (si in anumite situatii inlocuind cu succes) training-ul in clasa.

Taguri:
Comentarii (1)
 1. kenzo says:

  foarte bun articolul

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • hr
 • hr
 • HR
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci