Lucrezi la calculator? Află ce obligații are angajatorul

November 23, 2015, , 2 comentarii, 2,779 afisari
Phoenix ATS

Persoanele care lucrează în mod obișnuit în fața unui calculator trebuie să beneficieze din partea angajatorilor de o serie de condiții optime de lucru, conform reglementărilor aflate în vigoare. Pe deasupra, acestia trebuie să beneficieze în mod regulat de examene de vedere și, dacă este cazul, de dispozitive de corecție.

Regulile referitoare la condițiile minime ce trebuie asigurate salariaților care lucrează la calculator sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, care se aplică din octombrie 2006.

Angajatorii trebuie să se asigure că posturile de lucru (birourile) ale salariaților respectă anumite condiții minime, astfel încât să fie evitate, în principal, riscurile pentru vedere, problemele fizice și solicitarea mentală, conform actului normativ. Totodată, angajații trebuie să fie instruiți cu privire la folosirea postului de lucru înainte de a începe efectiv o astfel de activitate.

În plus, lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor și al vederii, atât înainte de începerea activității (la examenul medical pentru angajare), cât și ulterior (la intervale regulate) sau ori de câte ori apar tulburări de vedere cauzate de munca la calculator.

Aceștia pot beneficia și de un examen oftalmologic, dacă în urma examenului ochilor și al vederii reiese că acest lucru este necesar. Iar în condițiile în care salariații nu pot folosi dispozitive normale de corecție, aceștia trebuie să primească dispozitive speciale de corecție.

Află toate informațiile de care ai nevoie pe acest subiect citind articolul de Alexandru Boiciuc de pe Avocatnet: Lucrezi la calculator? Angajatorul este obligat sa iti achite controalele oftalmologice.

Sursă imagine aici.

Taguri:
Comentarii (2)
 1. IRINA says:

  Buna ziua,

  As vrea sa verific ca am inteles bine: daca in urma controlului de Medicina Muncii, medicul recomanda examen oftalmologic, atunci firma trebuie sa acopere costurile? De asemenea, angajatorul trebuie sa acopere si costurile ochelarilor, spre ex, si a dispozitivelor speciale?
  Multumesc!

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci