Mica pastilă de leadership

November 2, 2011, , 2 comentarii, 4,991 afisari
Phoenix ATS

In ce măsură un leader își poate în mod realist dori să fie urmat în deciziile sale fără a oferi vreo explicație referitoare la motivele care stau la baza deciziilor respective?

Am întâlnit leaderi care-și doresc încredere oarbă din partea celor care îi urmează și pentru care a explica motivele care-i fac să acționeze într-un anume fel reprezintă un “atac” la libertatea sau statutul lor… Ceea ce oamenii aceștia nu înțeleg este că orice persoană are nevoie să înțeleagă de ce face un anume lucru pentru a putea urma acea cale de acțiune (mă refer aici la oameni dotați cu capacitate de a raționa și nu la mici roboți care urmează orbește o cale sau un om)

Leader este acela care îi convinge pe alții să-l urmeze prin argumente și nu printr-un sec “știu eu de ce”. Nu cred că ajunge să aibă un flaut fermecat din care să cânte pentru ca în urmă să sa se adune oameni brusc convinși că drumul pe care merge este cel bun; chiar dacă poate fi urmat o parte din drum numai pentru că are acel flaut fermecat (care poate fi, de exemplu, charisma personala), acest lucru nu poate dura la nesfârșit; oamenii au nevoie să înțeleagă de ce leaderul lor a ales acea cale și catre ce duce ea.

Așteptarea de a primi permanent încredere oarbă și sprijin necondiționat este nerealistă; ca orice așteptare nerealistă, are mari șanse să nu fie împlinită; ca orice așteptare neîmplinită, duce la frustrare; ca orice frustrare, duce la dezechilibre.

Un leader care măsoară loialitatea și bunacredintă a celor care-i stau aproape sau îl urmeaza prin absența nevoii acestora de a ști motivele pentru care acționează într-un anume fel sfârșește prin a nu mai fi urmat decât de indivizi predispuși către fanatismul lui “crede și nu cerceta”, fanatism care este extrem de probabil să fie însoțit (sau determinat) de o încredere în sine redusă. De ce și-ar dori un adevărat leader să fie urmat de oameni lipsiți de vigoare și personalitate? La ce l-ar ajuta?

Oamenii care ne urmează orbește ne pot hrăni Ego-ul, nimic mai mult; pentru a urma o viziune și pentru a crea valoare, avem nevoie de oameni care fac alegerea de a ne urma în mod conștient și informat; pentru asta, trebuie să găsim răgazul să le explicam “de ce”-urile acțiunilor noastre și să le respectăm nevoia de a primi aceste explicații ca pe o nevoie firească și constructivă și nu ca pe o dovadă a lipsei lor de încredere în noi…

Taguri:
Comentarii (2)
 1. Offff, Doamna, iar ai dreptate. 🙂
  Nu vrei tu sa iei pastilele (articolele) pe care le scrii aici pe Portal si sa le pui si intr-o carte? Muuuulti ar zice saru’mana! 🙂
  PS: Ma ofer voluntar sa ajut cu evenimentul de lansare. :))

  • Ana Glavce says:

   multumesc, doamna 🙂 nu stiu de-s atat de desteapta cat pentru o carte, insa retin ideea si propunerea 🙂 si-s oricand deschisa catre proiecte simpatice (nu-i musai sa fiu eu personajul principal in ele – important e sa “miscam” lumea catre mai bine, daca putem 🙂

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci