Pericolul intrebarilor standard

September 29, 2010, , Comenteaza, 7,096 afisari
Phoenix ATS

Candidati de profesie sau nu, sunt putini cei care, avand in fata perspectiva unui interviu, sa nu incerce sa afle cat mai multe despre intrebarile la care se pot astepta si cele mai bune raspunsuri pe care trebuie sa le dea ca sa faca impresie buna.

Site-urile de joburi (si nu numai) abunda in recomandari si liste de intrebari cu raspunsuri prefabricate. Un motiv in plus sa le evitati ca evaluator. Nu va vor aduce nimic semnificativ ca informatie pentru procesul de evaluare, aglomereaza discutia cu non-raspunsuri si consuma inutil din timpul limitat al interviului.

Iata cateva astfel de exemple:

1. Care sunt punctele dvs. tari?

Daca aveti curiozitate si timp, puteti incerca sa puneti aceasta intrebare si sa constatati statistic de cate ori primiti raspunsuri de genul: profesionalism, orientare catre client, spirit de echipa, comunicativ etc.
Peste 90% din raspunsurile la aceasta intrebare vor fi prefabricate fara a avea vreo legatura cu realitatea sau performantele efective ale candidatului.

Daca simtiti totusi nevoia sa o utilizati in timpul interviului, asigurati-va ca o verificati in contexte reale. In momentul in care primiti un raspuns in genul celor enumerate mai sus, cereti detalii despre situatii concrete in care respectiva calitate l-a ajutat pe candidat sa depaseasca un moment dificil sau sa rezolve o problema. Folositi metodologia STAR de intervievare pentru a sonda in adancime raspunsurile primite.

2. Care sunt defectele dvs?

Site-urile de joburi ii invata pe candidati ca in momentul in care primesc aceasta intrebare sa raspunda tranformand o calitate intr-un aparent defect. “Am tendinta sa am prea multa incredere in oameni si asta imi dauneaza…”. Evident, increderea in oameni nu are cum sa fie un defect. Este deci vorba din nou de un non-raspuns care nu va ofera nicio informatie utila in procesul de evaluare.

3. Unde va vedeti in cinci ani de acum inainte?

Orice candidat va gasi rapid pe internet recomandari despre cele mai bune raspunsuri la aceasta intrebare. Va fi instruit cum sa faca o impresie buna descriind un parcurs profesional ambitios dar realist, interesant dar cumpatat etc.

Orice raspuns la aceasta intrebare risca sa abunde in cuvinte lipsite de sens care insa suna bine. Din nou, deci, non-raspunsuri care nu va vor ajuta cu nimic in timpul evaluarii.

4. Povestiti-mi mai multe despre dumneavoastra.

Aceasta este una din “bunicile” intrebarilor de interviu si este foarte probabil ca mai mult de 80% din candidati sa se astepte la aceasta intrebare si sa aiba un raspuns pregatit.

Avand insa in vedere considerentele de timp si obiectivele clare ale interviului, este posibil ca aceasta intrebare si raspunsul pe care il veti primi sa duca discutia in directii mai putin eficiente decat ce v-ati dorit initial. Este in regula sa o utilizati daca aveti experienta in practica interviului/ evaluarii si va asumati riscul sa dati peste un candidat vorbaret si/ sau evaziv care va duce discutia in subiecte inutile.

Ar fi insa cu atat mai bine pentru eficienta si timp sa o evitati ca atare si sa o reformulati indicand in mod specific ce va intereseaza, de ex: ultimul job, ultimul proiect, ultima echipa coordonata etc.

5. Preferi sa lucrezi pe cont propriu sau in echipa?

Care este probabilitatea ca la aceasta intrebare (sau orice alta intrebare care ofera posibilitatea alegerii intre o abilitate la mare pret si una mai putin valorizata) un candidat sa raspunda cu sinceritate? Una foarte, foarte mica.
In practica, raspunsurile vor fi de fatada si numai din zona dezirabilului. Un motiv in plus sa nu o folositi sau, daca decideti ca vreti totusi sa o utilizati, nu uitati sa sondati in adancime raspunsul cerand exemple concrete pentru a-l sustine.

6. Cum definesti tu munca in echipa (sau orice alt aspect cheie)?

Si aceasta este una dintre intrebarile la care candidatul va oferi un raspuns dezirabil. Cu foarte putin efort este posibil sa fi gasit pe internet cateva definitii care suna bine si creaza acea impresie pozitiva atat de cautata. Din nou, un non-raspuns care aglomereaza inutil discutia si nu aduce nimic valoros in procesul de evaluare.

7. Esti o persoana sociabila?/Poti lucra sub presiune?

Variante ale intrebarii numarul 5, cu raspunsuri fabricate la indemana oricui pe internet sau in carti. Sansele de a va aduce informatii valoroase in procesul de recrutare sunt minime. De ce atunci sa va mai pierdeti timpul cu ele? Inlocuiti-le cu intrebari ce vizeaza exemple concrete de comportamente, de performanta/ rezultate, cereti informatii, detalii, clarificati aspectele obscure, adunati cat mai multe date pentru a putea decide dvs daca persoana cu care discutati are un nivel bun de abilitati sociale sau daca face fata situatiilor sub presiune.

8. Ce ar spune managerul dvs anterior despre dvs?

Cu siguranta, numai lucruri bune. Majoritatea candidatilor vor prefera sa evite micile neintelegeri (asa ii sfatuiesc si site-urile de profil), semnaland doar momentele de comunicare optima si rezultatele dorite. Daca doriti sa aflati parerea managerului, cereti mai degraba numele persoanei respective pentru referinte.

Taguri:

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • hr
 • hr
 • HR
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci