Secțiune susținută de

Povesteste-mi despre tine

Portal HR \ Opinia consultantului \ Povesteste-mi despre tine

Oricat de mult ar vorbi specialistii despre pericolul intrebarilor standard si oricat de evident ar fi pentru toata lumea ca o astfel de intrebare este mult prea vaga pentru a putea lansa din start discutia pe directiile relevante procesului de evaluare, aceasta este probabil cea mai des utilizata intrebare in majoritatea interviurilor de selectie.

Caracterul vag al intrebarii face raspunsul cu atat mai provocator pentru candidat. Ce trebuie spus? Ce este relevant? De unde trebuie sa inceapa si unde sa se termine „povestea despre mine” pentru a trezi interesul si, mai ales, pentru a evita plictisirea evaluatorului?

Drumul catre cel mai bun raspuns pentru intrebarea asta trece, insa, prin alta intrebare: „De ce informatii are nevoie evaluatorul pentru a stabili daca ai potentialul de a deveni candidatul ideal pentru aceasta pozitie?

Raspunsul la aceasta intrebare il poti gasi punand in paralel cerintele postului si informatiile pe care le ai despre organizatia angajatoare si experienta ta corelata cu profilul de competenta, motivatie si valori care te definesc. Ca intotdeauna, e mai usor de zis decat de facut, asa ca ne-am gandit sa iti oferim chiar mai multe sugestii pentru a-ti face munca usoara:

1. Invitatia de a „povesti despre tine” nu este, de fapt, o invitatie de derulare a filmului existentei tale. Este mult prea putin relevant pentru un evaluator sa auda cum ti-ai descoperit tu abilitatile de leadership in timpul gradinitei, si mult mai interesant sa inteleaga care au fost factorii care te-au determinat sa iei anumite decizii in cariera.

2. Incearca sa treci in revista (pe scurt) experienta acumulata pana la momentul interviului, dar evita redarea monotona a informatiilor din CV. Ideal ar fi sa poti da culoare datelor de pe hartie, ilustrandu-le cu cateva exemple graitoare despre aportul pe care l-ai avut in diferitele joburi ocupate de-a lungul timpului.

3. Nu intra in detalii elaborate si plicticoase despre scolile absolvite si diplomele obtinute. Daca insa este esential pentru pozitia pentru care aplici sa ai o anumita certificare, o poti mentiona pentru a te asigura ca ai bifat acest aspect cantitativ al cerintelor angajatorului.

4. Nu pierde mult timp enumerand liste de responsabilitati. Gandeste-te mai degraba ce rezultate din cele pe care le-ai avut ar putea atrage atentia evaluatorului si duce, astfel, discutia in detalii concrete despre performanta si motivatie.

5. Nu te grabi sa anunti din raspunsul la aceasta prima intrebare motivatia ta de a gasi un nou loc de munca sau salariul pe care il vrei. Vei avea ocazia sa explici acest lucru in detaliu dand raspunsul la o alta intrebare preferata a evaluatorului: „de ce iti cauti un job nou/ ce te motiveaza sa faci o schimbare?

6. Gandeste raspunsul ca o sinteza a ceea ce ai facut si a modului in care experienta, competentele si motivatiile tale ar putea fi de folos companiei angajatoare. Important pentru evaluator este ce poti face tu pentru companie si nu ce poate face compania pentru tine.

7. Evita raspunsurile sarcastice de genul: „aveti toate aceste informatii in CV-ul meu” sau „ce anume va intereseaza sa detaliez din CV-ul meu?”. Punerea evaluatorului la colt nu te ajuta in economia interviului. E posibil sa ai dreptate, cum spuneam si la inceput, considerand intrebarea aceasta prea vaga, dar ia-o ca pe o provocare: cum ii explici cuiva care nu te cunoaste cine esti in cateva minute.

8. Include in raspuns cuvinte cheie. Daca anuntul de recrutare la care ai aplicat cerea experienta in „marketing-ul de produse”, de exemplu, foloseste suficient de des aceasta sintagma pentru a atrage atentia asupra relevantei profilului tau dar si suficient de rar pentru a nu deveni monoton.

9. Concentreaza-te pe 2-3 detalii semnificative ale obiectivelor atinse sau rezultatelor deosebite cu care te mandresti. Vei avea ocazia sa le detaliezi pe parcursul interviului.

10. Porneste de la informatii comune (de genul joburilor ocupate) redate pe scurt si in termeni pragmatici la exprimari dinamice ale experientelor prin care ai trecut si care te-au ajutat sa devii ceea ce esti.

11. Nu uita ca vorbesti despre tine, cel mai interesant si mai provocator proiect pe care il ai in derulare. Evita tonalitatile monotone si recitarile obositoare.

12. Nu incheia cu neinspiratul „nu stiu ce sa va mai spun„. Daca te-ai asigurat ca ai atins toate subiectele critice intr-un interval de timp optim (incearca sa faci asta in maxim 3 minute) nu trebuie sa cazi prada tacerii apasatoare a evaluatorului. Termina-ti prezentarea cu exprimarea disponibilitatii de a detalia oricare din subiectele mentionate si… respira normal.

Data articol: decembrie 8, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam