Secțiune susținută de

Salarizarea în 2017: Tot ce trebuie să știi ca angajat

Portal HR \ HR Pedia \ Salarizarea în 2017: Tot ce trebuie să știi ca angajat

Încă din primele luni ale anului, au apărut o serie de modificări importante în privința salarizării: a crescut salariul minim de bază cu 200 de lei, ajutorul de deces cu alte câteva sute, a fost stabilit un câștig salarial mediu brut mai mare, dar și faptul că salariații își pot deduce, în anumite proporții, cheltuielile lunare cu abonamentele private de sănătate. În cele ce urmează vom trece, pe scurt, prin cele mai importante aspecte legate de salarizare în România.

1.Salariul de bază minim brut pe țară

De la 1 februarie, salariul minim brut pe țară a crescut cu 200 de lei, ajungând la 1.450 de lei. Pentru un salariat plătit cu minimul pe economie asta înseamnă un salariu net de 1.065 de lei pe lună.

Creșterea acestui salariu de bază îi afectează și pe zilieri, care chiar dacă nu lucrează în baza unui contract de muncă, trebuie să primească o remunerație minimă zilnică ce depinde direct de acest salariu de bază minim. Astfel, de la 1 februarie 2017, valoarea pe oră a remunerației minime brute pentru zilieri este de 8,735 lei.

De asemenea, creșterea salariului aduce automat și creșterea amenzilor, dar și indemnizații mai mari de creștere a copilului pentru părinți. Mai multe detalii despre aceste creșteri subsecvente puteți afla de aici.

2. Câștigul salarial mediu brut

Începând de la 20 februarie, câștigul salarial mediu brut a fost majorat de la 2.681 la 3.131 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului pe anul 2017. Câștigul salarial mediu brut este important, printre altele, deoarece cu ajutorul acestuia se stabilește contribuția la pensii a persoanelor fizice autorizate.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Salarizarea în 2017: Tot ce trebuie să știi ca angajat și ce s-a schimbat în primele luni ale anului.

Data articol: martie 6, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam