Sindromul fondatorului

February 29, 2012, , Un comentariu, 3,833 afisari
Phoenix ATS

Sintagma  descrie un tipar comportamental manifestat uneori de către cei care au fondat o organizație și care, în timp, poate să acționeze în detrimentul intereselor organizației respective.

O organizație riscă să se confrunte cu sindromul fondatorului atunci când atinge un anumit nivel de dezvoltare, când aria sa de activitate se lărgește și se diversifică și numărul categoriilor de persoane interesate de activitatea sa (stakeholders) crește. Pe măsură ce organizația crește, fondatorul se vede în situația de a fi nevoit să includa și pe alții în procesele decizionale – lucru pe care uneori îl admite cu greutate: este ca și cum și-ar “părăsi copilul” pe mâini străine.

Iată câteva din semnele care arată că o organizație se confruntă cu acest sindrom:

Toate acestea sunt fenomene care este natural să apară în viața unei organizații; succesul ei viitor va depinde însă de identificarea și tratarea lor. Dacă ele sunt negate și rămân neadresate, maturizarea și chiar existența organizației pot fi puse în pericol.

Taguri:
Comentarii (1)
 1. ioan p says:

  Interesant articolul, bravo Ana ptr redactare. Am intalnit astfel de cazuri, unele mai “grave” altele in forme mai “usoare”. Ca model comportamental se refuza constientizarea problemei chiar de catre fondator. In cazurile usoare fondatorul poate admite in particular existenta acestei probleme dar minimalizeaza impactul. In cazurile grave existenta problemei era negata vehement sub principiul “compania sunt eu, nimeni nu are autoritatea sa-mi spuna mie cum se conduce compania”. Principalii factori negativi care produc un management non-performant in cazul acestor companii sunt: lipsa dinamicii, limitarea creativitatii si raspunderii, neincurajarea initiativelor, lipsa unui sistem etic al valorii, promovarea si compensarea personalului pe alte criterii decat cele ale performantei. Aceste companii nu neaparat dispar, dar isi limiteaza potentialul si in orice caz nu parcurg un proces evolutiv. In general ating o etapa de stagnare din care pot iesi prin preluare/vanzare catre alte companii sau chiar disparitie in cazul unui business involutiv.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Extra
 • Special

  Consultant Career Advisor

  Mai multe Trimite o intrebare

  Evenimente

  Toate evenimentele

  Calculator

  Vezi care sunt costurile angajatului si cele ale angajatorului.
  Calculator de salarii
  Oferit de bancibancomate.ro - curs valutar banci